NOGOMET

Fifa: Veliko škandalov s korupcijo v DNK

Netflix predstavil dokumentarni film Fifa Uncovered. Začelo se je v Zahodni Nemčiji, nadaljevalo v Argentini.
Fotografija: Joseph Blatter (levo) in Michel Platini sta bila prijatelja v grehu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Joseph Blatter (levo) in Michel Platini sta bila prijatelja v grehu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Na spletni platformi Netflix je premiero dočakal dokumentarni film Fifa Uncovered, ki opisuje pot Svetovne nogometne zveze (FIFA) od njenih skromnih začetkov do današnjega statusa velesile, v kateri so se vrstili škandali. Če je kdo pričakoval opravičilo padlega predsednika Fife Seppa Blatterja, se je uštel.

»Moja vest je čista in še zdaj lahko mirno spim,« je odgovoril na zadnje vprašanje v filmu, ko mu namignejo, da bi kot predsednik le moral sprejeti odgovornost za škandale. Šestinosemdesetletnega Švicarja so s Francozom Michelom Platinijem julija v Švici oprostili obtožb o prevari oziroma protipravni prilastitvi denarnih sredstev Fife. Njen stolček je zapustil junija 2015, ko je prejel obtožnico ameriškega FBI, Platini pa mu je skozi izhodna vrata Uefe sledil slabo leto pozneje.

»Oditi sem moral proti svoji volji. A ko se ozrem, sem hvaležen in srečen, ker sem lahko prispeval svoj košček k nekaterim zgodovinskim trenutkom v nogometu,« je dejal Blatter, ki je decembra 2010 v Zürichu z rahlo presenečenim izrazom na obrazu odprl ovojnico in iz nje za prireditelja SP 2022 povlekel ime Katarja. Za gostiteljico SP 2018 so izbrali Rusijo, obe odločitvi pa sta bili v naslednjih letih pod drobnogledom javnosti zaradi domnevne korupcije.

Putinov objem in Sarkozyjev klic

V Rusiji se je s tamkajšnjim predsednikom Vladimirjem Putinom nato objemal Blatterjev naslednik Gianni Infantino. Predstavili so ga kot moža, ki se je ob pravem času znašel na pravem kraju s podporo pravih prijateljev. »Ali se lahko Fifa kdaj povsem reši korupcije, se morate sami vprašati. Ali bo tega kdaj sposoben preostali svet? Odgovor je ne,« ni prav nič olepševal eden najbolj znanih žvižgačev, nekdanji direktor za medije pri Fifi in Blatterjev svetovalec Guido Tognoni.

Korupcija je že v DNK organizacije. Vse od časov Joãa Havelangea, Blatterjevega brazilskega mentorja, ki ga je Švicar leta 1998 nasledil na predsedniškem položaju. Fifa je kovnica denarja. Začelo se je leta 1974 v Zahodni Nemčiji, kjer je Adidas opremil 10 od 16 reprezentanc, štiri leta pozneje je bil mundial že v Argentini, kjer je vladala vojaška hunta, a se je Fifa – prvič, a ne zadnjič – uklonila diktaturi.

Ko je Platini glasoval za kandidaturo Katar 2022 (nanj naj bi pritisnil celo predsednik Francije Nicolas Sarkozy), je katarski investicijski sklad vstopil v francoski nogomet kot lastnik Paris Saint-Germaina. Televizija beIN SPORT je drago plačala odkup pravic za prenose tekem elitne francoske lige, letalska družba Qatar Airways pa je oddala veliko naročilo pri proizvajalcu letal Airbusu. In kaj pravijo gostitelji letošnjega turnirja? »Napadali so nas z vseh strani. Vse skupaj je bilo zelo zelo blizu tega, da bi bilo rasistično,« je na robu solz izjavil generalni sekretar prvenstva Hasan Al Tavadi.

»Da naj bi Tajski ponujali plin v zameno za njihov glas? To je vendar naš naravni vir, na katerem gradimo našo prihodnost, in ne bi ga zastavili za en glas,« je še pribil Al Tavadi. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije