Fazanerija neosvojljiva utrdba za prvake

Murin nogometaš Nino Kouter zablestel proti Domžalam. Maribor brez zmage proti Prekmurcem v 1. SNL.
Fotografija: Nino Kouter je tudi v edini Murini ligaški zmagi proti Mariboru zabil gol. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Nino Kouter je tudi v edini Murini ligaški zmagi proti Mariboru zabil gol. FOTO: Tadej Regent

Privrženci Mure so imeli kaj videti v prvi letošnji prvenstveni tekmi. V Domžalah sta zmago (2:1) zrežirala igralca iz rubrike narejeno doma: najboljši strelec moštva Amadej Maroša ter še zlasti navdušujoči asistent in strelec Nino Kouter.

Za številne soboške navijače je 26-letnik iz Tropovcev sodobnejši naslednik najslavnejše prekmurske desetice v samostojni Sloveniji Kristjana Cenerja Bise. Legendarnemu driblerju iz Vanče vasi in prvemu nogometnemu čarodeju med tamkajšnjo romsko skupnostjo se ni posrečilo, da bi izjemen talent nadgradil z odmevnejšo kariero tudi zaradi lahkomiselnega življenjskega sloga, sicer značilnega za prekmursko ravnico. Tudi za Nina je še pred leti kazalo, da bo ves talent zavozil v nižjih avstrijskih ligah, a je vse spremenila nova soboška nogometna pravljica.
»Nekaj stereotipov o prekmurskih nogometaših je resničnih, a nogomet, kot ga živim in dojemam zdaj, je čisti profesionalizem. To je posledica Murine evolucije in njene preobrazbe na vseh ravneh. S prihodom Anteja Šimundže smo postali tekmovalci,« je na kratko in jedrnato opisal pot od amaterizma do profesionalizma Kouter.

Pred dvema letoma je nizkorasli (170 cm) plejmejker širokih pljuč in mojster za spektakularne gole – podobno kot v nedeljo – Domžalam zabil enega od najspektakularnejših zadetkov v zgodovini SNL: dosegel ga je z rambono (strelom izza stojne noge).
Gol, ki je za vedno ovekovečen tudi na družabnih omrežjih, je že preteklost. Napetost povečuje današnji derbi z Mariborom, ki v 1. SNL še ni premagal Mure, odkar se je vrnila. Petkrat ni bilo zmagovalca, enkrat je Mura razbila prvaka s 4:1. Tudi takrat, zadnjega septembra 2018, je letela po Fazaneriji.
 

Odličen orkester


Je Mura trn v Mariborovi peti? »Predvsem je odličen orkester, ki iz sezone v sezono napreduje. Pozimi se je okrepil, številne odsotnosti poškodovanih igralcev niso tako moteče. Držimo se trenerjeve filozofije, discipline in reda. Ko je treba narediti nekaj po svoje in norega, smo tu posamezniki. Upamo si prevzeti odgovornost,« je o podobi črno-belih – na majicah in ne v igri – razkril eden od igralno najsposobnejših zveznih igralcev v SNL. Veliko teče in melje kot mlinček.

»Telesno smo odlično pripravljeni. Za osvajanje lovorik moramo biti odlični v branjenju, napadanju, sproščenosti, ko jo potrebujemo,« je povedal v Prlekijo priženjeni Prekmurec, ki se je ugnezdil pri srčni izbranki Jasmini na Krapju pri Ljutomeru.

Soboške ambicije so lahko pomenljive. Tekmovanje brez pritiska ali napadanje lovorik, ker je to del načrtov, zahteva drugačne može, odgovorne, disciplinirane, tekmovalne ... »Takšni smo. Trener je vcepil filozofijo, navijači so jo sprejeli, a to ne pomeni pritiska. Ko stopiš na igrišče, pozabiš na vse. Padeš v tekmo, igraš po svojih najboljših močeh in upaš, da bo to dovolj za zmago. Tako in nič drugače bo tudi proti Mariboru. Mura ni slabša, a šele tekma bo razkrila, kdo je v boljši formi,« je zabelil Nino in priznal, da je edini obvezni spomladanski cilj osvojitev pokalne lovorike pred domačimi navijači.

Današnje tekme 22. kroga: Tabor – Domžale (glavni sodnik Aleksandar Matković; ob 14.30), Mura – Maribor (Dejan Balažič; ob 17. uri), Celje – Bravo (Matej Jug; ob 18. uri). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije