DIRKA PO FRANCIJI

Dan Bastilje tudi trenutek za kolesarsko revolucijo

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard v boju za krono na Touru. Čaka ju pet etap, ki bodo bržčas odločile zmagovalca v Parizu.
Fotografija: Tadej Pogačar v Franciji ne bo občudoval narave, temveč se zagrizeno bojeval za svojo tretjo skupno zmago na Touru. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Odpri galerijo
Tadej Pogačar v Franciji ne bo občudoval narave, temveč se zagrizeno bojeval za svojo tretjo skupno zmago na Touru. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

Za karavano Toura je konec tridnevne selitve iz enega konca Francije na drugega. Kolesarji se bodo spet »zaleteli« v hribe, najprej jih čaka očak jurskega pogorja Grand Colombier, nato bodo na vrsti Alpe, ki bodo bržkone odločile zmagovalca 110. dirke po Franciji. Bo to Tadej Pogačar (UAE), ki zaostaja 17 sekund, ali rumeni Jonas Vingegaard (Jumbo Visma)? Za to sodbo je še prekmalu, pravi trikratni kolesarski olimpijec Bojan Ropret.

Tour2023_13etapa FOTO: Zx Igd
Tour2023_13etapa FOTO: Zx Igd

Deli letošnje trase spominjajo na Tour 2020, na katerem je Pogačar slavil prvo od dveh zaporednih zmag na Elizejskih poljanah. Velika pentlja se je v prvem tednu vrnila v pirenejski Laruns, kjer je Pogi pred tremi leti slavil prvo od zdaj že desetih etapnih zmag na Touru. Danes se v 13. etapi vrača na prizorišče njegove druge francoske zmage, Grand Colombier.

Ta bo petič del Toura, drugič kot ciljni vzpon. Leta 2020 je karavana v 15. etapi pred njim premagala tri prelaze. Jumbo Visma je imela vse pod nadzorom za rumenega Primoža Rogliča. Nizozemska ekipa je do zaključka narekovala oster ritem, v finišu pa je imel Pogačar največ moči v sprintu, v katerem je za dvojno slovensko zmago ugnal Rogliča. Tretji je bil Avstralec Richie Porte. Enak je bil teden dni kasneje končni vrstni red dirke v Parizu.

Vprašanje je, ali bo 17,4 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 7,4 odstotka tudi tokrat tako »preroški«, saj je na sporedu 14. julija, na francoski državni praznik, ob katerem bodo domači matadorji posebej motivirani za zmagoviti pobeg. Z dnevom Bastilje, na katerega je Pogačar leta 2021 dobil 17. etapo v Pirenejih, se začenja gorski trojček ob koncu drugega tedna Toura. Jutrišnja 14. etapa se bo končala po spustu v Morzine, a pred tem bo treba premagati pet kategoriziranih vzponov, na koncu zelo zahtevna prelaza Ramaz (13,9 km, 7,1 %) in Joux Plane (11,6 km, 8,5 %). Tudi nedeljska 15. etapa prinaša pet kategoriziranih klancev in že pred ciljnim na Saint Gervais pod Mont Blancom (7,2 km, 7,7 %) bo v karavani veliko utrujenih nog.

Dan premora nekatere sesuje

»Začetek Toura je bil pričakovan, v Baskiji je šlo na vso moč, na strmih in zahtevnih klancih se je pokazalo, da sta Pogačar in Vingegaard edina kandidata za zmago. Zaradi težkega začetka je bilo tudi malo uspešnih pobegov, med kolesarji je že kar nekaj utrujenosti, zdeluje jih še vročina, ki bi lahko vplivala na razplet,« je črto pod prvo polovico dirke potegnil Bojan Ropret, ki pravi, da imata oba favorita svoje adute.

»Nobenega od njiju še ne bi izpostavil, Pogačar je bolj eksploziven in s tem pridobiva sekunde, Vingegaard bi lahko naredil veliko razliko v eni etapi. Vse je v zraku, stanje je izenačeno,« gorenjski strokovnjak ocenjuje razmerje moči med Dancem, ki brani lansko zmago, in Slovencem, ki bi se rad vrnil na pariški prestol.

Bravo tudi za Jonasa Vingegaarda, je Pogijev velik in trdovraten tekmec. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Bravo tudi za Jonasa Vingegaarda, je Pogijev velik in trdovraten tekmec. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

Kaj bodo razkrili klanci, ki prihajajo? »So dolgi, niso pa izjemno strmi, če ne bo kateri od njiju imel krize, bosta na njih skupaj. Gotovo bosta pozorno opazovala drug drugega. Če bo Tadej videl, da je Jonas v težavah, mu bo odščipnil še nekaj sekund,« Ropret pričakuje nadaljevanje v slogu zadnjih gorskih etap, ne pa še odločilnega udarca.

»Te etape bi lahko bile na papirju že odločilne, vendar bodo najbrž predvsem izčrpavanje pred kronometrom, ki je na sporedu v torek, po drugem dnevu premora, ki je vedno neznanka na tritedenski dirki. Nikoli se ne ve, kako bo vplival na katerega kolesarja, nekateri si odpočijejo in ohranijo formo, druge sesuje,« Ropret napoveduje odločitev v zadnjem tednu, tudi v 22,4 km dolgi vožnji na čas v 16. etapi.

»Jonas je močan v tej disciplini, a je Pogačar močnejši. Lahko počaka na kronometer in nadomesti zaostanek, če ga bo še imel,« je 65-letni Kranjčan prepričan, da se lahko Pogačar v boju za rumeno majico, ki se bo nadaljeval tudi v kraljevski alpski 17. etapi z vzponom na prelaz Loze, zanese na moč svoji nog. Lani ga je na kolena spravila malodane celotna ekipa Jumba Visme, ki letos po Ropretovi oceni nima izrazite premoči: »Oba sta precej iztrošila pomočnike in nimata za seboj tako močnih zasedb, da bi lahko računala na odločilno ekipno pomoč.« Miha Hočevar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije