KOLESARSTVO

Čudežni deček proti letečemu dedku

Bitka benjamina Pogačarja in metuzalema Valverdeja navdušuje kolesarski svet. Nekdanji profi Martin Hvastija za dosežke Komendčana pravi, da je to nadrealizem.
Fotografija: Tadeja Pogačarja čaka še veliko poljubčkov na odru za zmagovalce. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Tadeja Pogačarja čaka še veliko poljubčkov na odru za zmagovalce. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Zdi se, da je 74. dirka po Španiji že v rokah Primoža Rogliča, odprt pa je še boj za preostali dve mesti na odru za zmagovalce v Madridu, na katerem bosta, kot kaže, stala najstarejši in najmlajši udeleženec dirke, 39-letni Alejandro Valverde in 20-letni Tadej Pogačar. Kolesarstvo piše izjemne zgodbe, in ta je gotovo ena izmed njih.

Izjemna redkost je, da se lahko kolesar pri 39 letih še bori za vrh v skupnem seštevku tritedenske dirke, ravno tako redko je, da to uspeva 20-letnemu novincu v kolesarski karavani. Da se to dogaja na isti dirki, je unikum letošnje Vuelte, katere presenečenje in odkritje je brez dvoma Pogačar. Za mladega Komendčana so vsi, ki podrobneje spremljajo kolesarstvo, vedeli, da je izjemen talent in potencial, vendar nihče ni pričakoval, da bo tako hitro konkurenčen najboljšim na svetu.


»Tadeja dobro poznam, v kategoriji do 23 let sem ga kot selektor vodil na številnih dirkah, na katerih je bil premočen za vrstnike, kar počne zdaj, pa je zame vseeno nadrealizem. Neverjetno je, kako hitro se je prilagodil zahtevam dirkanja na najvišji ravni. To, da se lahko kosa s takšnimi asi, kot so Roglič, Valverde, Lopez in Quintana, je nekaj izjemnega,« je o Pogačarjevi eksploziji povedal Martin Hvastija, naš nekdanji profesionalec, ki je kot aktivni kolesar ujel tudi prva leta Valverdejeve kareire.

Kolesar iz Murcie je med profesionalci v dresu Kelmeja prvič kolesaril leta 2002, ko je bil Pogačar star tri leta in pol … Kar 17 let kasneje je še vedno v svetovnem vrhu, ker se bliža 40. rojstnemu dnevu, so mu Italijani nadeli slikovit vzdevek – nono volante, leteči dedek. »Valverde je dokaz trdoživosti, tako dolgo je zdržal zaradi izjemnega pristopa in nadpovprečnega talenta. Hvala bogu, da je lani osvojil naslov svetovnega prvaka, to sem mu zelo privoščil, potem ko je osvojil že šest kolajn, vendar nobene zlate,« je o španskem asu povedal Hvastija, ki bo letos srečal abrahama.
 

Vuelta ni bila prezgodaj


Slovenskega selektorja reprezentance do 23 let ne skrbi, da so Pogačarja prekmalu vrgli v vodo, polno morskih psov. »Težja ko je dirka, bolj je konkurenčen, poleg tega se izjemno dobro regenerira, zato njegov prvi nastop na tritedenski dirki ni prišel prezgodaj. Težava bi bila, če bi mu vse skupaj stopilo v glavo, a sem prepričan, da mu ne bo,« je ocenil slovenskega čudežnega dečka, ki je na Vuelti slavil že dve etapni zmagi, v svoji prvi sezoni med profesionalci pa že 7.

Bo lahko tako dolgo v vrhu kot Valverde, ki je prvo zmago slavil malce pred 23. rojstnim dnevom? »Tako Pogačar kot Roglič bi lahko imela zelo dolgo kariero v vrhu. Rogla je pozno začel, Tadej zelo zgodaj, a je fant na mestu. Če bo še naprej delal tako pametno, kot je začel, je pred njim izjemna prihodnost. Recept za dolgo športno pot je znan. V kolesarstvu so potrebna odrekanja, športno življenje in 100-odstotna disciplina pri treningih. Oba sta zelo zrela in zelo resno sta pristopila k dirkanju, tako da glede tega ne pričakujem težav,« pravi Hvastija, ki ne bi imel nič proti, če bi vrstni red na odru za zmagovalce v Madridu ostal takšen, kot je zdaj – Roglič pred Valverdejem in Pogačarjem: »Tadej je lahko zadovoljen s 3. mestom za takima asoma, nič več mu ni treba dokazovati. V kolesarstvu, v katerem daleč največ šteje zmaga, tako ali tako ni velike razlike med 2. in 3. mestom.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije