JUDO

Z novo kolajno še korak bliže OI v Tokiu

Objavljeno 13. maj 2019 13.59 | Posodobljeno 13. maj 2019 13.59 | Piše: Miha Šimnovec

Tina Trstenjak v finalu turnirja za grand slam v Bakuju. Do kolajne v Azerbajdžanu tudi bronasta Ana Velenšek.

Tina Trstenjak (desno) je morala v Bakuju premoč priznati zgolj Japonki Miku Taširo. FOTO: Emanuele Di Feliciantonio/IJF
LJUBLJANA – Olimpijska prvakinja Tina Trstenjak je vsekakor ena od najtrofejnejših slovenskih športnic. To navsezadnje vedno znova potrjuje s kolajnami, ki jih bolj ali manj redno osvaja na različnih tekmovanjih v judu. Novo si je v soboto izbojevala na turnirju za grand slam v Bakuju (z nagradnim skladom 154.000 ameriških dolarjev), na katerem je osvojila drugo mesto. Na tem položaju se je v kategoriji do 63 kilogramov le še utrdila na lestvici svetovne zveze (IJF) kot tudi v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu.
image
Tina Trstenjak (desno) je morala v Bakuju premoč priznati zgolj Japonki Miku Taširo. FOTO: Emanuele Di Feliciantonio/IJF

Potem ko je bila 28-letna Celjanka uvodoma prosta, je v drugem krogu po debelih štirih minutah strla odpor Brazilke Ketleyn Quadros (10:0), bronaste z OI v Pekingu 2008, nakar je v četrtfinalu izločila še Poljakinjo Agato Ozdoba-Blach (10:0), tretjeuvrščeno s predlanskega svetovnega prvenstva v Budimpešti.

V polfinalu je bila nato po podaljšku boljša še od Nemke Martyne Trajdos (10:0), s katero je, mimogrede, prav v Bakuju pred štirimi leti izgubila v finalu premiernih evropskih iger, v zaključnem dvoboju pa je Tina naletela na (pre)trd oreh, ki ga znova ni znala streti. Japonska zvezdnica Miku Taširo, lanska svetovna podprvakinja iz glavnega mesta Azerbajdžana, je po dobrih dveh minutah slavila zmago z iponom (10:0) in tako v svojo korist odločila še osmi zaporedni medsebojni obračun.
 

Po zaostanku morala odpreti vse karte


»Tina v finalu ni bila dovolj zbrana. Čeprav je imela navodila, da se z Miku Taširo ne sme prijeti v gard, je storila ravno to,« je pojasnil trener Marjan Fabjan in nadaljeval: »Potem ko je zaostajala za dve kazni, ki ju je proti izvrstni Japonki težko nadomestiti, je morala odpreti vse karte, kar je tekmica s pridom izkoristila in zmagala.«

Trstenjakova je bila seveda vesela nove kolajne (že 33. v svetovnem pokalu) in dragocenih točk, zadovoljna je bila tudi s svojo telesno pripravljenostjo, saj je iz borbe v borbe čutila, kako je začelo njene tekmice pobirati, nekaj skrbi pa ji povzročajo občasne bolečine v kolenu. »Zaradi tega se poraja vprašanje, ali bomo Tino poslali na evropske igre v Minsk (od 21. do 30. junija). Glede na to, da nas konec avgusta čaka še veliki vrhunec letošnje sezone, svetovno prvenstvo v Tokiu, je treba dobro razmisliti, ali je ne bi bilo v tem času pametneje odpočiti,« se je vprašal strokovni direktor slovenske reprezentance in glavni trener pri klubu Z'dežele Sankaku.

Iz tega prihaja tudi Ana Velenšek (nad 78 kg), ki je uspeh Trstenjakove včeraj dopolnila z bronasto kolajno. Izbojevala si jo je z zmagami nad Brazilko Mario Suelen Altheman (10:0), Ukrajinko Galino Tarasovo (10:0) in Francozinjo Anne Fatoumato M Bairo (10:0), edini poraz pa ji je zadala Ukrajinka Jelizaveta Kalanina (0:7). Ni veliko manjkalo, pa bi se na zmagovalni oder povzpela tudi Anina polsestra Klara Apotekar (do 78 kg), ki je pristala na petem mestu, potem ko je v dvoboju za bronasto odličje potegnila krajšo proti Francozinji Madeleine Malonga (0:10).


V Tinini kategoriji se je pod slovensko zastavo borila tudi Andreja Leški, ki pa je morala že v svojem prvem dvoboju priznati premoč Poljakinji Karolini Talach (0:7), Anka Pogačnik (do 70 kg) pa je v sobotnem prvem krogu izgubila z Nemko Miriam Butkereit (0:10). Že v petek se je kljub poškodbi kolena (na srečo je zdravniški pregled potrdil, da so vezi cele) do sedmega mesta dokopala Maruša Štangar (do 48 kg), Adrian Gomboc (do 66 kg) je bil deveti, Kaja Kajzer (do 57 kg) in Andraž Jereb (do 66 kg) pa sta ostala brez uvrstitve. 
Deli s prijatelji