SMUČARSKI TEK

Telo je jedlo samo sebe

Objavljeno 18. januar 2019 11.59 | Posodobljeno 18. januar 2019 11.59 | Piše: Marko Uršič

Slovenski tekaški del kani dober niz izidov nadaljevati tudi v Estoniji. Anamarija Lampič želi biti po nizu zdravstvenih težav še boljša.

Slovenska reprezentanca smučarski teki 7.11.2018 Ljubljana Slovenija [Anamarija Lampič,Slovenska reprezentanca smučarski teki,Ljubljana,Slovenija] FOTO: Jože Suhadolnik
LJUBLJANA – Potem ko je Alenka Čebašek v Dresdnu v sprintu pritekla na 6. mesto, Miha Šimenc pa na 10., tam je pristala tudi Katja Višnar, so na naslednjo tekmo svetovnega pokala v smučarskih tekih v estonski Otepää odpotovala tri dekleta, Anamarija Lampič, Katja Višnar in Anita Klemenčič, od fantov pa Miha Šimenc in Benjamin Črv.
image
Slovenska reprezentanca smučarski teki 7.11.2018 Ljubljana Slovenija [Anamarija Lampič,Slovenska reprezentanca smučarski teki,Ljubljana,Slovenija] FOTO: Jože Suhadolnik

Lampičeva v vzhodni Nemčiji ni nastopila, je pa razložila razloge za to. »Nekaj dni pred Dresdnom sem zbolela, upam, da mi prehlad ni pobral preveč energije in moči. Komaj čakam na Ötepää, saj bosta tam na sporedu teka v klasični tehniki. Sicer sem imela že decembra na skandinavskem delu svetovnega pokala tudi zaradi nerednega prehranjevanja ob urniku tekem zdravstvene težave. Moje telo je bilo iz tedna v teden v slabšem stanju, krvna slika ni bila v redu.

Doktorica Nada Rotovnik Kozjek me je rešila in ugotovila, kaj je narobe. Telo je v bistvu jedlo samo sebe, odžiralo mi je hrano in mišice, bila sem popolnoma izmučena. Po Davosu sredi decembra sem si vzela teden premora, da sem si izboljšala počutje in krvno sliko, počitek mi je res pomagal. Po tem, kar sem prikazala na Tour de Skiju, upam, da gre vse le še v pravo smer,« je besedno začela na novoletni turneji osma v preizkušnji s skupinskim startom na 10 km v klasični tehniki v dolini Fiemme.
 

Težje na razdalji


»Pred to sezono sem delala na tem, da bi bila tako dobra, želim pa biti še boljša. Rezerv je še veliko, vsi pa vemo, da je v teku na razdalji veliko težje priti do točk svetovnega pokala, veliko težje je doseči dober rezultat kot v sprintu. V njem se vidi, da smo ekipno močne, upam, da bomo takšne tudi na razdalji. Gotovo je glavni cilj februarsko svetovno prvenstvo v Seefeldu,« je pristavila tekmovalka, ki vadi pod vodstvom nekdanjega glavnega trenerja slovenske reprezentance, Italijana Stefana Saracca.

Bo pa Lampičeva z vso slovensko ekipo izpustila tekmo svetovnega pokala v švedskem Ulricehamnu, da bi reprezentanca opravila kratke enotedenske priprave za nordijski mundial. »Seefelda se veselim, še posebno zaradi tega, ker je zdaj tam zapadlo toliko snega. Res sem navdušena, saj ga tukaj ni, je le naporno vsak dan voziti se na Pokljuko ali v Planico, to je dve uri vožnje tja in nazaj. Če hočem opraviti dva treninga, moram biti na Pokljuki ali v Planici ves dan, to ti vzame veliko energije,« je sklenila Anamarija Lampič, ki je imela pred dvema letoma nekaj težav s srcem, a zdaj pravi, da lahko zaradi tega potrka na les. 
Deli s prijatelji