DOPING

Slovenija spet med osramočenimi

Objavljeno 22. marec 2019 08.58 | Posodobljeno 22. marec 2019 08.58 | Piše: Marko Uršič

Nemški poživilski škandal z mednarodnimi razsežnostmi. Krvni doping so izvajali ob drugih tudi na Hrvaškem.

Sijaj nekaterih olimpijskih odličij je zaradi prepovedanih poživil povsem zbledel. FOTO: dopinginsports
München – Nemški državni tožilec Kai Gräber je predstavil izsledke preiskave najnovejše dopinške afere, ki je športni svet pretresla na svetovnem prvenstvu v nordijskih športih v Seefeldu. V osrčju dopinške afere so nemški zdravnik Mark Schmidt iz Erfurta in trije trije njegovi sodelavci, njene lovke pa naj bi segale tudi v Slovenijo.

V preiskavo se je vpletlo državno tožilstvo, vpletenim pa grozi zapor. Vsega skupaj je nemško državno tožilstvo naletelo na seznam 21 športnikov iz osmih evropskih držav, je sporočil Gräber. Ta o osumljenih športnikih in športih zaradi poteka preiskave ni povedal ničesar, razkril pa je lokacije izvajanja dopinga in najmanj na tem področju je afera segla tudi na južno stran Alp. »Krvni doping so izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, v Finski, Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in ameriški zvezni državi Havaji,« je navrgel državni tožilec.

Tožilstvo identitete domnevnih strank ni razkrilo, prav tako ne, za katere športne panoge gre. Športniki, ki so se znašli na seznamu, pripadajo petim različnim športom, od tega gre za tri zimske športe. Osumljeni zdravnik naj bi športnikom, večina je moških, pomagal s tako imenovanimi transfuzijami krvi oziroma krvnim dopingom, v obdobju med letoma 2011 in 2019.


Obogatenokrvne ZOI


»O tem, da so bili na seznamu, še nismo obvestili vseh športnikov,« je še poudaril Gräber. V javnosti so zakrožila posamezna imena skesancev oziroma športnikov, ki so priznali sodelovanje z nemškim zdravnikom. Osumljeni zdravnik naj bi na sezono od posamezne stranke prejel med 4000 in 12.000 evri, je še navedel Kai Gräber.

Ta je opozoril na nevarnost početja kršiteljev, saj naj bi krvni doping izvajali tudi ljudje brez medicinskega znanja, vprašljive so bile tudi razmere, saj je šlo večkrat za nesterilne prostore. »Uporabljen je bil preparat, pri katerem se ni točno vedelo, za kaj gre. Ko so se pojavili stranski učinki, se preparat ni več uporabljal.« Kot je še povedal tožilec, so bili sodelavci nemškega zdravnika, temu grozi zaporna kazen do 10 let, prisotni tudi na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer so za svoje delo na dan dobili po 200 evrov. 
Deli s prijatelji