KOŠARKA

Prvak na kolenih, jutri znana usoda

Košarkarski klub Koper Primorska ima finančne težave. Trije igralci že odšli, trener Jurica Golemac nemočen.
Fotografija: Žan Mark Šiško se iz Kopra očitno seli k Olimpijini Cedeviti. FOTO: Aba
Odpri galerijo
Žan Mark Šiško se iz Kopra očitno seli k Olimpijini Cedeviti. FOTO: Aba

December je čas obdarovanj in je čas veselja. Žal pa to na velja za Obalo, kjer se v teh dneh pišejo žalostinke na račun koprske košarke in aktualnega državnega prvaka. Pravljica o Pepelki iz Kopra se je čez noč sesula kot hišica iz kart, vprašanje pa je, kaj od tega bo obstalo, ostalo in še igralo košarko v Kopru. Težave Primorcev niso od včeraj. Da imajo finančne probleme, se je šušljalo že ob koncu lanske sezone, ki pa so jo trener Jurica Golemac, vodja članov Goran Jagodnik in ekipa mojstrsko sklenili – v štirih tekmovanjih so osvojili štiri lovorike in se v dvokoraku prebili v regionalno elito ter doma pometli s konkurenco. A da ni vse v najlepšem redu, se je govorilo vse glasneje. Klub je na rezultatskem vrhuncu (malce) nepričakovano zapustil logistični in organizacijski guru Matej Avanzo. Šušljalo se je marsikaj, nihče pa ni rekel na glas, da ni denarja za plačilo nagrad in bonusov, ki jih ekipa in stroka nista dobili, a krvavo zaslužili v potu svojega obraza. A so verjeli, da bo bolje, da bo denar prišel, saj ni bilo ne prvič, žal ne zadnjič, da zamuja. Pred novo sezono so s kirurško natančnostjo sestavili krasno ekipo, Golemac je bil (in je še vedno) z njo največji hit v regiji, saj so po polovici tekmovanja med štirimi najboljšimi moštvi nekdanje Jugoslavije. Kapo dol, a vse se začne in konča pri denarju.

Šiško poškodovan

Je pa že zdaj jasno, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Članska ekipa je že doživela velik osip. To je bilo jasno v sredo zvečer, ko je ekipa iz Kopra na Polzeli odigrala tekmo 13. kroga domače lige. Hopsi so slavili s 85:84, to je bil sploh prvi poraz Koprčanov v letošnji sezoni v domači ligi. V ekipi so manjkali Marko Jagodić Kuridža, Lance Harris in Marjan Čakarun (preselil se je na Madžarsko). Kje sta prva dva, do zaključka redakcije še ni bilo jasno. A zakulisje zna povedati, da je Marko v Beogradu, kjer naj bi v teh dneh sklenil pogodbo s Crveno zvezdo, Harrisa naj bi snubil črnogorski Mornar. Ivana Marinkovića naj bi hotela Igokea, Žana Marka Šiška pa Cedevita Olimpija. Je pa imel slednji precej smole, saj se je v drugi četrtini sredine tekme ob doskoku poškodoval. Po zadnjih podatkih naj bi šlo za težave s hrbtom, kar ne bi smelo biti ovira za selitev v Ljubljano, saj bi tako Olimpija naposled dobila pravega organizatorja igre, saj ga do danes nima. V takšni finančni stiski je trener tisti, ki mu je najtežje. Tudi zato po sredini tekmi ne čudita živčnost in bes pri Golemcu.

Tujec ali večji vložek Luke?

V klubu sta imela ključno vlogo košarkarska zanesenjaka in poslovneža Gregor Vuga in Miha Debevc, ki sta pomagala, da se je na Obali spisala krasna zgodba, ki pa žal očitno ima omejen rok trajanja. Njune poslovne poti naj bi se razšle, zato tudi posledično manko na računu. Kako naprej, v Kopru molčijo. O načrtih naj bi spregovorili jutri. Kot nam je še uspelo izvedeti, naj bi bilo kar nekaj bojazni, da se ekipa iz Kopra umakne iz vseh tekmovanj. Po drugi strani pa ravno zelo komoten rezultatski položaj (ekipa ima praktično zagotovljen obstanek v ligi ABA v novi sezoni in mesto v ligi za prvaka) daje nekaj upov, da se najde vlagatelj iz tujine, dobri mož iz Amerike ali Rusije, da reši nasedlo barko, ki jo mimogrede v ponedeljek, 23. decembra, doma čaka tekma z evroligaško Crveno zvezdo. Bo morda svoj vložek povečala Luka Koper, se sprašujejo tretji? Časa za ukrepanje tako rekoč ni več.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije