HOKEJ

Po bolečih porazih so se risi le zbrali

Slovenski hokejisti za konec v boju za obstanek z 9:0 odpihnili z ledu Litovce. HZS bo na bližnjem kongresu IIHF kandidirala za izvedbo SP skupine B 2020.
Fotografija: Jan Drozg je na turnirju v NurSultanu le še potrdil nadarjenost. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jan Drozg je na turnirju v NurSultanu le še potrdil nadarjenost. FOTO: Jure Eržen

NURSULTAN – Slovenska hokejska reprezentanca je v zelo prepričljivem in učinkovitem slogu preprečila črn scenarij izpada iz drugega kakovostnega razreda. Z najvišjim izidom celotnega svetovnega prvenstva skupine B je odpihnila Litvo z 9:0 in jo vrnila v skupino C. Med elito – pričakovano – odhajata izbrani vrsti Kazahstana in Belorusije. Pri naši hokejski zvezi bodo na bližnjem kongresu IIHF kandidirali za prirejanje naslednjega SP skupine B.
Jan Drozg je na turnirju v NurSultanu le še potrdil nadarjenost. FOTO: Jure Eržen
Jan Drozg je na turnirju v NurSultanu le še potrdil nadarjenost. FOTO: Jure Eržen

Stanje v naši slačilnici po treh porazih zapored ni bilo sanjsko. Na dlani je bilo, da ni več nikakršnih možnosti za želeno vrnitev med svetovno elito, grozil je celo izpad v skupino C, v kateri so bili risi nazadnje pred 22 leti. Toda nato jim je zares lepa predstava proti Madžarski, okronana z zmago s 6:0, vrnila samozavest, to pa so izbranci Iva Jana krepko izkoristili na zadnji tekmi tega tedna padcev in vzponov na prvenstvu v kazahstanski metropoli.

Litva, ki je bila realno najslabša udeleženka tekmovanja, ni imela prav nikakršnih možnosti proti Anžetu Kopitarju in druščini, čeprav je imela v svojih vrstah Dariusa Zubrusa, hokejista z 19 sezonami v NHL! Kariero je že sklenil, a se za to SP vrnil na led, da bi pripravil hokejski čudež. A prek narave in realnih razmerij moči ni šlo.
 

Žarometi NHL niso več daleč


Risi so dobro odprli tekmo z golom udarnega napada, v nadaljevanju niso popuščali, prvič je v reprezentančnem dresu trojček golov dosegel zelo obetavni Jan Drozg, 20-letnik s pogodbo za tri sezone pri slovitih pingvinih iz Pittsburgha. Nazadnje je igral za podružnično moštvo, a ob novem vzponu žarometi NHL zanj niso več daleč. Gol prvenstva je z imenitnim slalomom zabil Kopitar, zanesljivi Luka Gračnar v vratih (razmerje strelov 35:31 za Slovenijo) je drugič zapored zapustil ledeno ploskev Arene Baris brez prejetega gola.

Slovenija je tako zasedla 4. mesto, na to ni več vplival popoldanski spored zadnjega dne v NurSultanu. Risov tako ne bo naslednje leto med svetovno elito v Zürichu in Lozani, Dejan Kontrec, menedžer reprezentance in obenem HZS, pa nam je potrdil, da je že napovedal kandidaturo za prirejanje SP skupine B 2020 v Sloveniji. Prizorišče bodo pri mednarodni zvezi izbrali med letnim kongresom na bližnjem prvenstvu elitnega razreda na Slovaškem.

Ivo Jan, selektor Slovenije: »Zelo odločno smo se lotili te tekme in se pogovarjali o tem, kako pomembno bo začeti dobro. A obenem ni kazalo popuščati, želel sem si vseh 60 minut v enakem ritmu. Vsaj to drugo polovico prvenstva smo opravili dobro, s 15 ploščki v mreži tekmecev in brez prejetega gola. Po igri smo si zaslužili več od četrtega mesta, hudo pa mi je predvsem zaradi tistega poraza z Južno Korejo.«
Luka Gračnar, vratar Slovenije: »Nazadnje sem branil tri tekme zapored na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti v Seulu, tako da sem tokrat potreboval nekaj časa za privajanje. Lepo je, da smo se za konec poslovili od Kazahstana z učinkovito in zbrano predstavo.«

Tadej Čimžar, napadalec Slovenije: »Vsakdo med nami je imel svojo nalogo, verjamem, da smo jo ob koncu dobro opravili. Res so nas v slačilnici porazi potrli, a hitro smo se zbrali in igrali na želeni ravni ti dve odločilni tekmi za obstanek. Živčnosti pri meni ni bilo, ker sem že bil na kakšnem reprezentančnem zboru, res je pa prvi nastop na SP poseben.«

Daniel Lacroix, selektor Litve: »Sloveniji gredo čestitke za učinkovito in kakovostno predstavo, pri nas pa je ta želeni duh za konec izginil. To me ne preseneča, saj smo še dan prej popoldne igrali tekmo, ta je bila že prva na sporedu v nedeljo, po zaostanku za tri gole se nismo mogli več pobrati. Menim pa, da je Litva v hokeju storila korak naprej, to moštvo ima prihodnost.« S

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije