NOGOMET

Josip Iličić: Zdaj je vsa odgovornost na igralcih

Slovenski nogometaši proti Norveški in Bolgariji za obstanek v ligi narodov. Prvi mož izbrane vrste ni hotel posebej komentirati slovesa Kevina Kampla.
Fotografija: Josip Iličić je postal vodja slovenske reprezentance. Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Josip Iličić je postal vodja slovenske reprezentance. Foto: Jože Suhadolnik

BRDO PRI KRANJU – Pred izbrano vrsto slovenskih nogometašev sta še dve tekmi v ligi narodov, na včerajšnjem zboru v tradicionalni bazi na Gorenjskem pa smo se več pogovarjali o novostih v reprezentanci kot o načinu, kako premagati Norveško in Bolgarijo, da bi si morebiti zagotovili obstanek v tretjem razredu lige narodov – ligi C. Nekaj dni po oktobrskem porazu na Norveškem in remiju s Ciprom doma je odpoved dobil selektor Tomaž Kavčič, na njegovo mesto je začasno, za prihajajoči tekmi, vstopil njegov pomočnik Igor Benedejčič.
 

To ni šok terapija


Prvi as nacionalnega moštva Josip Iličić, ki je v nedeljo v serie A v dresu Atalante s soigralci ponižal veliki Inter (4:1) z vratarjem Samirjem Handanovićem, je spremembo na selektorskem stolčku komentiral: »Mislim, da smo na koncu koncev igralci odgovorni za rezultate. Na žalost pa je selektor ta, ki mora oditi, saj je težko zamenjati toliko igralcev. Vemo, da v Sloveniji ni veliko igralcev na tej ravni, ampak prihajajo novi, mladi, željni dokazovanja. Zavedati pa se morajo, zakaj so tu, kakšni so cilji. V ekipo verjamem, če ne bi, ne bi prihajal sem.« Nova Benedejčičeva vloga verjetno ne pomeni šok terapije za igralce?


»Nobena zamenjava selektorja ne bi smela biti šok terapija za igralce, sploh pa ne na tej ravni. Zaenkrat smo na istem, kot smo bili, saj smo nekaj časa skupaj. Težko pa povem, kako bo, ko pride novi selektor. Če mi ne bomo spremenili odnosa, nam ne morejo pomagati niti najboljši selektorji na svetu. Vsa odgovornost je zdaj na igralcih.«


Benedejčiča pozna iz svojih najstniških dni, ko ga je ta vpeljal v članski nogomet v ljubljanskem Interblocku. »Pri Benedejčiču sem redno igral pri Interblocku. Seveda so bili tudi manjši konflikti, kar je pri meni normalno, ampak vedno sva bila v dobrih odnosih.«
 

V reprezentanci se nadiha


Jojo je podobno kot soigralci precej zadržan glede presenetljive odločitve Kevina Kampla o koncu reprezentančne kariere (o tem pišemo tudi na 4. strani, op. p.). »To je odločitev posameznika. Jaz nisem ta, ki bi lahko govoril o njem. On sam ve, zakaj se je tako odločil. Igralci smo to sprejeli. Kdor hoče igrati za reprezentanco, je dobrodošel, kdor noče, pa ... Bo prišel nekdo drugi,« je bil jasen najustvarjalnejši mož Slovenije, za katerim je naporen poseben program treningov po dvomesečni bolezni zaradi infekcije z bakterijo. Na igrišče se je vrnil boljši Iličić kot kaj koli doslej, če malce pretiravamo. O tem pričajo njegove igre in rezultati Atalante pa tudi njegovi nastopi v reprezentanci, kjer vidno odstopa. »Ko pridem v reprezentanco, se pravzaprav nadiham. S posebnimi treningi sem dobil novo moč, nov zagon, pridobil sem veliko samozavesti, naj se tako nadaljuje,« je pojasnil Iličić, ki se strinja, da v Atalanti uživa v enem izmed najboljših obdobij v karieri.


Iličić bo zaradi rumenih kartonov v petek ob 20.45 manjkal v Stožicah v dvoboju z Norvežani, tri dni pozneje pa bo igral v Sofiji proti Bolgariji. »Zavedamo se, da bo težko. Proti obema ekipama smo že izgubili. Kot pa sem že večkrat povedal, moramo pokazati večjo borbenost, požrtvovalnost. Sploh pa je treba popraviti napake, ki smo jih delali. Mislim, da smo izgubljali predvsem zaradi naših napak. Če to odpraviš, se lahko nadejaš pozitivnega rezultata,« je prepričan Josip Iličić. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije