SKOKI

Jasnič še dodatno pritisnil na Bertonclja

Objavljeno 12. januar 2019 07.00 | Posodobljeno 12. januar 2019 07.00 | Piše: Miha Šimnovec

Predsednik zbora in odbora za skoke nezadovoljen z dosežki Slovencev. Glavni trener naše reprezentance noče imeti več trapastih izgovorov.

Ljubo Jasnič (desno) je poudaril, da bi moral zdajšnjemu trenerskemu štabu pomagati tudi Goran Janus. FOTO: Matej Družnik
LJUBLJANA – Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazd Bertoncelj, ki je po koncu prejšnje zime na položaju selektorja nasledil Gorana Janusa, se je znašel v zares nezavidljivem položaju. Z izbranci se je na v nedeljo končani 67. novoletni turneji odrezal pod pričakovanji in na prvem vrhuncu sezone močno zaostal za zastavljenim ciljem – šestim mestom v skupni razvrstitvi. Bertoncelj po polomu na zadnji postaji v Bischofshofnu, kjer se je od naših reprezentantov z 21. mestom do točk za svetovni pokal dokopal le Anže Semenič, ni skrival potrtosti. Vidno razočaran je bil še pred odhodom v Predazzo, kjer bosta danes in jutri na sporedu naslednji tekmi najboljših skakalcev. Po vrnitvi iz Avstrije mu v prav veliko oporo ni bil niti Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS), ki ga je na koncu koncev lansko pomlad nastavil za glavnega trenerja. Ravno nasprotno; z izjavami, ki jih je dal na torkovi novinarski konferenci, je strokovnemu vodstvu naložil še dodaten pritisk. A ne le njim, tudi skakalcem.

Nika osma v kvalifikacijah
Na prvo od dveh tekem v Saporu se je uvrstilo vseh šest Slovenk, med katerimi je bila v kvalifikacijah najboljša Nika Križnar, ki je s 115 metri pristala na 8. mestu. Med petnajsterico je skočila le še Urša Bogataj (111 m/12.), bolj ali manj zanesljivo pa so kvalifikacijsko letvico presegle tudi Jerneja Brecl (108,5 m/19.), Špela Rogelj (107,5 m/23.), Maja Vtič (112 m/27.) in Katra Komar (105,5 m/32.). Razred zase je bila Norvežanka Maren Lundby (134 m), ki je za kar 16,2 točke ugnala Japonko Saro Takanaši (119,5 m).

Cilje je treba izpolnjevati

»Nihče ni zadovoljen s tem, kar smo videli na novoletni turneji. Računali smo, da bodo zadeve tekle drugače. Ni se izšlo, kot bi se moralo. Vodstvo je zagotovilo ustrezne razmere za trening, zdaj pa bodo morali strokovnjaki povedati, (za)kaj je šlo po zlu. Cilji so za to, da se jih izpolnjuje ali se jim vsaj približa!« je udaril po mizi Jasnič in pribil, da manevrskega prostora ni več veliko. Od trenerskega štaba zahteva malodane kolajno na februarskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu in najboljše rezultate na finalu v Planici. Kot je še dejal, bi moral Bertonclju & Co. pomagati tudi njegov uspešni predhodnik Janus, ki zdaj opravlja vlogo vodje panožne šole in strokovnega sodelavca na področju trenerskega kadra za skoke in kombinacijo. O tem, da bi se po pomoč obrnil nanj, zdajšnji selektor ni razmišljal. »Imamo svojo strokovno ekipo, v kateri nas je dovolj. Turnejo smo prespali, se pogovorili in verjamem, da bomo našli rešitve,« je odvrnil 42-letni Kranjčan, ki ne čuti dodatnega pritiska. »O tem tudi ne smem razmišljati. Vemo, kaj moramo delati. Napake, ki so se nam dogajale, niso bile majhne. Ne bi se nam smele. V prihodnje bomo morali biti bolj pozorni, da ne bomo imeli več takšnih trapastih izgovorov,« je omenil Bertoncelj, ki pričakuje, da bodo v Predazzu, kjer je, mimogrede, prvo tekmo nordijskih kombinatorcev včeraj edini slovenski predstavnik Vid Vrhovnik končal šele na 41. mestu, pokazali bistveno več kot nazadnje. »Želim si predvsem, da bi fantje skoke, ki jih kažejo na treningih, ponovili tudi na tekmi.« 
Deli s prijatelji