SMUČANJE

Ilka in Štefan jo imata, zdaj po njo tudi Žan

Na kolajno meri tudi Žan Kranjec, a ne bo razočaran, če je ne bo. Bolečine v stranski mišici pod rebri so mu odškrnile trening.
Fotografija: Zlata Ilka Štuhec in srebrni Štefan Hadalin (levo) sta opravila svoje, zdaj je na potezi Žan Kranjec. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Zlata Ilka Štuhec in srebrni Štefan Hadalin (levo) sta opravila svoje, zdaj je na potezi Žan Kranjec. FOTO: Tomi Lombar

ÅRE – »Z razmerami se ne bom obremenjeval, nanje ne morem vplivati. Verjamem, da lahko dobro smučam v vsakem vremenu. Treba se je pripraviti, pokazati, kar zmorem, in upati na najboljše,« je Žan Kranjec povedal pred današnjim veleslalomom, na katerem spada v krog favoritov.
Po nočnem slalomu v Schladmingu je imel bolečine v stranski mišici pod rebri, odškrnile so mu trening.
Zlata Ilka Štuhec in srebrni Štefan Hadalin (levo) sta opravila svoje, zdaj je na potezi Žan Kranjec. FOTO: Tomi Lombar
Zlata Ilka Štuhec in srebrni Štefan Hadalin (levo) sta opravila svoje, zdaj je na potezi Žan Kranjec. FOTO: Tomi Lombar

»Po tekmi sem začutil bolečino. Zdaj je vse v redu, med smučanjem me ne moti več,« je veleslalomski prvokategornik opisal svoje počutje. Na finalu prejšnje zime v Åreju je bil peti. »Proga ni ekstremno težka. Še najbolj zahtevna je, ko se poženeš s starta. Spodnji del je valovit, a nikjer prav strm. Lani sem tu dobro tekmoval, zato se s terenom ne obremenjujem. A sem že pokazal, da znam biti hiter na položnih delih,« je razmišljal Kranjec, čigar najboljša uvrstitev na SP je 22. mesto (Schladming '13).

Želi si kolajno, a poudarja, da ne bo razočaran, če je ne bo osvojil: »Rad bi predvsem odsmučal, kot znam. K dobremu rezultatu vodi samo ena pot, in to pot bom poskušal ubrati.« Je morda doma v Sloveniji vizualiziral, kako po tekmi prejme odličje? »Nisem. Morda bi vizualizacija veselja v cilju in kolajne okrog vratu pomenila, da sem malo zaplaval,« prvi slovenski adut v moški vrsti ohranja mirno kri. Naslov svetovnega podprvaka v kombinaciji Štefana Hadalina ga dodatno motivira.

»Upam, da bo to vplivalo tudi na mojo izvedbo. Pokazat grem, kaj znam!« pravi 26-letnik, ki prvič v karieri na veliko tekmovanje prihaja v najožjem krogu favoritov: »Veliko mi pomeni, da smučarski strokovnjaki, predvsem nekdanji mojstri belih strmin, vidijo moj potencial, dobro smučanje, to mi laska in upam, da bom ta status upravičil.«
 

Premagoval Avstrijce


Lepo je o njem govoril športno upokojeni Kalle Palander. »Največ spoštovanja dobiš od drugih tekmecev, ko dosežeš vrhunski rezultat v veleslalomu. Sploh ni bilo pomembno, koliko zmag sem imel v slalomu. Ko sem prvič slavil v veleslalomu, so vsi izrazili občudovanje,« je dejal o vrednosti osnovne smučarske discipline.

Kranjca je opazil takoj, ko se je pojavil v svetovnem pokalu. »Ima enak občutek za sneg kot Henrik Kristoffersen, njegovi zavoji so tekoči in čisti, ima eno od najlepših tehnik v konkurenci. Hirscher in druščina ne bosta večno tekmovala. Prišla bo tudi Žanova priložnost za veleslalomski globus,« se je Palander, ki zdaj dela za finsko televizijo kot strokovni komentator, ozrl v prihodnost.

Slovenski trener v avstrijski reprezentanci Janez Slivnik, čigar varovanec Roland Leitinger je na SP 2017 v St. Moritzu osvojil srebro na veleslalomu, je že tedaj opozoril, da bo Kranjec v prihodnosti nevaren tekmec. »Samozavesten je, v svetovnem pokalu ima v tej zimi že zmago. Resda je SP specifična tekma, a sodeč po njegovi tehnični kakovosti menim, da spada povsem zraven. Nima se česa bati – samo napad!« je rekel Slivnik.

S svojo ekipo je s Kranjcem treniral po novem letu: »Vsakič je bil boljši od nas,« je dejal o svoji vrsti, ki se sestavlja po poškodbah. Med aduti za vrh ob obolelem Marcelu Hirscherju vidi še Alexisa Pinturaulta in Manuela Fellerja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije