ŠAH

EP bo, če korona ne bo postala velemojster

Šahovska zveza Slovenije decembra s posamičnim prvenstvom Evrope. Vodstvo ŠZS zavrača očitke o nenamenski porabi finančnih sredstev.
Fotografija: Velemojster Matej Šebenik pravi, da spletni šah ni za vsakogar. FOTO: ŠZS
Odpri galerijo
Velemojster Matej Šebenik pravi, da spletni šah ni za vsakogar. FOTO: ŠZS

V današnjih časih je treba uporabljati glavo, da ne bi izpadel ovca in te ne bodo matirali. Tudi na 64 črno-belih poljih tekmec le preži, da te bo prisilil v vdajo ali da ti bo potekel čas za odločilne poteze. Ker pa v športu, šahu in v življenju, tudi politično, ne stojimo na istih bregovih, je šahovska igra odsev življenja.

Šahovska zveza Slovenije, ki jo vodi predsednik Milan Brglez, je v uvodni partiji morala priznati premoč mednarodnemu (pandemičnemu) mojstru koroni, že maja bi morala organizirati posamično evropsko prvenstvo. No, misleci s figurami naj bi se zdaj v Termah Olimia v Podčetrtku zbrali za igranje med 8. in 21. decembrom, a morda bo korona morebiti medtem tudi pridobila naziv velemojstra in vse ustavila s sicilijanko. EP naj bi sicer zbralo 400 šahistov iz 45 držav – odvisno od tedanjih zdravstvenih razmer.
Nagradni sklad tekmovanja je 100.000 evrov, tisti pri vrhu že bodo kaj spravili v svoj mošnjiček, zmagovalec denimo 20.000. EP naj bi bil turnir, na kakršnega smo sicer navajeni, z živim soočanjem nasprotnikov. To pa v šahovskem svetu trenutno ni običaj.

»Morebiti bo zaradi varnostnih protokolov obvezno nošenje zaščitnih mask, a motivov za prihod in igranje udeležencem ne bi smelo manjkati. Evropsko prvenstvo šteje tudi kot kvalifikacijsko sito za svetovno, nanj se bo prebilo najboljših 25,« je pojasnila Nina Rob, generalna sekretarka ŠZS, ki je tudi direktorica prvenstva stare celine. Proračun EP je približno 300.000 evrov. V Sloveniji je bila leta 2002 na Bledu denimo tudi šahovska olimpijada.
 

Železniški denar in kredit


Matej Šebenik, selektor mladinskih reprezentanc in član strokovnega sveta, se v duhu omejenih družbenih stikov zaveda, da se je vse, od življenja do šaha, preselilo na splet. A sami bi rekli, kljub politični smernici za zajezitev virusa, da življenja ne moreš živeti v izolaciji ali na spletu, šah da.

»To je velik logistični zalogaj, predstavlja nove izzive, postavlja nove naloge. Gre za upoštevanje poštenosti, tu je več skušnjav za uporabo nedovoljene računalniške pomoči. Prisotno je tudi vprašanje spletne tehnologije, ta v vseh državah ne dosega enakih standardov. Zato se tudi pojavlja dvom o legitimnosti izidov na spletnih turnirjih. Eni šahisti so se v njih dobro znašli, drugi ne. Svetovni prvak Magnus Carlsen se v novi različici počuti kot riba v vodi. A tudi letošnja olimpijada bo spletna,« je ocenil Matej Šebenik.

Lahko ga veseli dejstvo, da je 16-letni Jan Šubelj na turnirju v Avstriji izpolnil tretji pogoj za naslov mednarodnega mojstra, s tem je tretji na lanskem mladinskem SP v pospešenem šahu najmlajši s tem nazivom v Sloveniji.
Omenili smo politiko, član upravnega odbora ŠZS Mirko Bandelj zavrača javne kritike delovanja zveze in namen politizacije šaha s strani Igorja Tisaja, očeta mladega igralca Domna Tisaja. Tudi očitki o nenamenski porabi sredstev Bandlju niso upravičeni, denimo ŠZS je od pokrovitelja Slovenskih železnic prejela 200.000 evrov.

Tudi mladinski šah bi bil lahko za izobraževanje deležen dela teh sredstev, so očitki opozicije ŠZS. Ta je za EP vzela tudi kredit, 100.000 evrov naj bi ga šlo za kotizacijo evropski zvezi in del nagradnega sklada. Bandelj je dodal, da račune redno polagajo Fundaciji za šport in resornemu ministrstvu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije