Dragić in Dončić skupaj? Zakaj ne!

Kje bo kariero nadaljeval izkušeni as Miamija? Med možnimi snubci LA Lakers, Atlanta in tudi Dallas.
Fotografija: Goran Dragić in Luka Dončić sta na EP 2017 dokazala, da se odlično razumeta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Goran Dragić in Luka Dončić sta na EP 2017 dokazala, da se odlično razumeta. FOTO: Reuters

Že lep čas je jasno, da želita Goran Dragić in Miami Heat sodelovati tudi po tem, ko bo slovenskemu asu po koncu sezone 2019/20 potekla petletna pogodba, ki mu bo navrgla 85 milijonov dolarjev. A v ligi NBA ima načelo posel je posel močne korenine, ki jih težko razmajajo tudi najgloblja čustva. Zato Ljubljančan ne more biti gluh ob zanimanju drugih klubov, njegov floridski delodajalec, pri katerem igra od 19. februarja 2015, pa mora kljub zastoju športa upoštevati poteze konkurence.
Višina Dragićeve pogodbe, ki bi utegnila biti zadnja v njegovi vrhunski karieri, bo v dobršni meri odvisna od poslovne izgube, ki jo bodo letos utrpeli klubi, in znižanja plačilnega limita, prav tako od dolžine dogovora. Košarkarji imajo običajno radi daljše pogodbe, saj jim prinašajo notranji mir, vprašanje pa je, za koliko časa se lahko zaveže Ljubljančan, ki je 6. maja dopolnil 34 let. Na tako visoko plačo, kot jo je v tej sezoni prejemal v Miamiju (brez odbitka zaradi izgubljenih tekem 19,2 milijona dolarjev), z veliko verjetnostjo ne bo mogel več računati, lahko pa bo lepo oplemenitil svoj bančni račun, na katerega je med igranjem v ZDA kanilo nekaj več kot 115 milijonov dolarjev bruto. Kje, če ne pri vročici, je drugo vprašanje.

Kandidate za Dragićeve storitve bi lahko razporedili v več razredov, od pretendentov za šampionski naslov, ki iščejo dragoceno pomoč za svoje zvezdnike in imajo večje denarne omejitve, do moštev, ki iščejo pot z dna lestvice in imajo zelo prožen proračun. V prvo skupino spadajo LA Lakers, vodilni v zahodni konferenci lige NBA. Kar 16-kratni prvaki elitne lige že okroglo desetletje čakajo na 17. zvezdico, v tej sezoni pa so se prepričali, da bržčas ni dovolj, da so želje oprtali na pleča LeBrona Jamesa in Anthonyja Davisa. Potrebovali bi izkušenega organizatorja, ki bi nadomeščal Averyja Bradleyja in vstopal v igro v pomembnih trenutkih tekem. Dragić bi bil boljša rešitev kot Rajon Rondo ali Alex Caruso, predvsem pa bi dal dodatno razsežnost moštvu jezernikov, ki je med slabšimi v ligi tako po številu doseženih trojk kot pri izkoristku metov za tri točke.

Marsikdo išče dirigenta

Popolno nasprotje je Atlanta. Po prihodu odličnega branilca Traeja Younga se vidno vzpenja, a tudi letos je ostala zunaj kroga resnih favoritov za uvrstitev v končnico. Njeni košarkarji so po večini mladi – Young je kot tretji strelec (povp. 29,6) in drugi podajalec (9,3) prvenstva šteje šele 21 let –, od prvih šestih strelcev moštva ni nihče starejši od 25 let. In kar je najpomembnejše: klubski šefi imajo na voljo veliko denarja, da bi po februarskem prihodu centra Clinta Capele privabili še enega mentorja za mladce. Nekaj podobnega velja za New York, ki se je zanimal za Dragića že pred petimi leti, ko je bil predsednik kluba sloviti Phil Jackson.

Nekoliko subjektivno bi lahko na seznam možnih snubcev dodali Dallas. Teksašani veliko stavijo na 21-letnega Luko Dončića in Kristapsa Porzingisa, ki bo čez dva meseca dopolnil 25 let, zelo prav pa bi jim prišel še en dirigent; še posebno ker je moral Jalen Brunson marca na operacijo rame. In kdo bi bil boljša rešitev kot Dragić, nesebični borec, ki se odlično razume z Dončićem? Eurobasket 2017 je bil prvovrsten dokaz.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije