TENIS

»Ajdeeee!« in prva lovorika po sušnih sedmih letih

Polona Hercog osvojila turnir WTA v Luganu, v finalu ugnala Igo Swiatek. Štajerka tačas brez trenerja, potem ko se je razšla z Željkom Krajanom.
Fotografija: Polona Hercog je od Båstada 2012 čakala na novo turnirsko zmago. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Polona Hercog je od Båstada 2012 čakala na novo turnirsko zmago. FOTO: Reuters

LUGANO – Pred slabima dvema mesecema se je Polona Hercog razšla z dolgoletnim trenerjem (in zasebnim partnerjem) Željkom Krajanom in odtlej zaigrala kot prerojena. Na turnirju WTA v Luganu (z nagradnim skladom 250.000 dolarjev) se je tako včeraj razveselila svoje prve lovorike po sedmih letih, skupno pa tretje. V finalu je s 6:3, 3:6, 6:3 ugnala nadarjeno, komaj 17-letno Poljakinjo Igo Swiatek.
Polona Hercog je od Båstada 2012 čakala na novo turnirsko zmago. FOTO: Reuters
Polona Hercog je od Båstada 2012 čakala na novo turnirsko zmago. FOTO: Reuters

Ko je Hercogova pred dobrimi tremi tedni nastopila na enem najmočnejših turnirjev, v Miamiju, je bila razlika pri njej očitna. Igra je bila veliko boljša, bolj napadalna, prodorna, odločna in v tretjem kolu je bila povsem enakovredna Simoni Halep, ki je na koncu vendarle pokazala, zakaj je druga igralka sveta, nedavno tega pa je bila tudi prva. A napoved je bila za Mariborčanko spodbudna in zastavljalo se je vprašanje, kaj bo zmogla ob prehodu na njeno najljubšo podlago, peščeno.
 

Finalistki v dolgih rokavih in hlačah


Očitno zelo veliko, kar je nakazala že v svojem prvem letošnjem peščenem dvoboju, ko je v Luganu ugnala drugo nosilko Carlo Suarez Navarro, 27. igralko sveta, ki je svoje prve uspehe zabeležila prav na oranžni podlagi. Tako kot proti Španki (3:6, 6:3, 6:4) je tudi v drugem dvoboju proti Sorani Cirstea, nekoč 21. na lestvici WTA, rešila zaostanek z 0:1 v nizih (3:6, 7:6, 6:4), to pa ji je dalo krila, da se je v nadaljevanju prek Veronike Kudrmetove (6:4, 6:1) in Fione Ferro (7:5, 6:4) precej zlahka prebila v finale. Resda ne gre za prav zveneči imeni, a glede na svetovno lestvico so to vse igralke približno enake ravni.

V finalu jo je čakala mlada Poljakinja Iga Swiatek, ki je denimo lani na olimpijskih igrah mladih v dvojicah osvojila zlato kolajno skupaj s Kajo Juvan, zmagala pa je tudi na mladinskem Wimbledonu. Gre za zelo nadarjeno igralko, ki bo danes prvič v karieri članica svetovne stoterice, a v svojem sploh prvem finalu na turnirjih WTA ni zmogla ukrotiti živcev. V zelo neprijetnih vremenskih razmerah – dež je že sredi šeste igre prekinil dvoboj za poldrugo uro, a je tudi v nadaljevanju rahlo rosilo, bilo je zgolj deset stopinj Celzija, tako da sta obe igralki igrali v dolgih rokavih in hlačah, med odmorom pa se je Slovenka celo ovijala v bundo – in posledično tudi na ne ravno najbolje pripravljenem igrišču je Poljakinja storila preveč neizsiljenih napak.

Zgolj v prvem nizu kar 23 (Hercogova denimo 9), na tak način je tudi končala dvoboj, vmes pa prikazala nekaj odličnega tenisa. Od sredine drugega niza in v uvodnih igrah tretjega, ko je, denimo, že ušla z breakom na 2:0.
 

​Čestitala tudi Martina Hingis


A se je razmerje moči na igrišču še enkrat zasukalo, vse pogosteje je bilo slišati značilni »Ajdeee« iz ust Polone Hercog, ki si je po nato dveh urah in 16 minutah tekme priigrala zmago s 6:3, 3:6, 6:3. Izjemno veselje je bilo razumljivo, zmago pa je naprej proslavila v objemu svoje mame, ki jo spremlja na turnirju.

To je bila za 28-letno Štajerko prva turnirska zmaga po juliju 2012, ko je osvojila Båstad (prav tako ga je leto poprej), a bo seveda imela posebno mesto glede na to, kako dolga doba je minila med dvema lovorikama. Niti podelitev v Luganu ni bila od muh, čestitala – in ji zaželela uspešno nadaljevanje sezone – ji je namreč tudi ena najboljših igralk v zgodovini, ambasadorka turnirja Martina Hingis.

»Martina, hvala za lepe besede ... Hvala moji mami in mojemu očetu, ki je doma. Hvala vsem, ki me podpirate in mi pomagate. Mislim, da vsi veste, kdo ste. Še enkrat hvala za čudovit teden,« je na razglasitvi dejala Hercogova, ki je za zmago prejela ček za 43.000 dolarjev in 280 točk za svetovno lestvico, na kateri bo danes spet najvišje uvrščena Slovenka. Predvidoma na 62. ali 63. mestu.

Tako bo prehitela tudi Tamaro Zidanšek (67.), ki je na turnirju v Bogoti izpadla v četrtfinalu, v katerem jo je premagala Lara Arruabarrena. Bogota, kjer sta se v finalu pomerili Amanda Anisimova in Astra Sharma, je sicer dala že 18. različno zmagovalko na prav toliko turnirjih v tej sezoni, Hercogova se je zapisala pod številko 17. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije