SKOKI

Čeh se je že opravičil Domnu Prevcu

Ne ve, kaj naj pričakuje od vrnitve (naj)starejšega brata Petra. Kakor poudarja, je treba biti v vrhunskem športu samokritičen.
Fotografija: Domen Prevc ima na Engelberg lepe spomine. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Domen Prevc ima na Engelberg lepe spomine. FOTO: Voranc Vogel

LJUBLJANA – Domen Prevc se je doslej osemkrat zavihtel na oder za najboljše smučarske skakalce na svetu, prvič pred tremi leti – kot drugouvrščeni za svojim najstarejšim bratom Petrom – prav v Engelbergu, kjer bosta jutri (16.00) in v nedeljo (14.15) naslednji tekmi za svetovni pokal. Glede na to, da se zaradi ne najboljše forme pred mesecem ni uvrstil med slovensko sedmerico reprezentantov za uvodno postajo v Visli, je s predstavami na naslednjih preizkušnjah v Kuusamu (2 x 4. mesto) in Nižjem Tagilu (2 x 14.) presegel vsa pričakovanja – tudi svoja.
Domen Prevc ima na Engelberg lepe spomine. FOTO: Voranc Vogel
Domen Prevc ima na Engelberg lepe spomine. FOTO: Voranc Vogel

»Mogoče sem pred začetkom sezone res dajal vtis, da sem v krizi in da skačem zanič, tako sem sklepal po primerjavah, ki sem jih imel z reprezentančnimi kolegi na 100-metrski napravi v Planici in 110-metrski v Kranju. Ko smo nato prišli na večjo skakalnico v Kuusamo, se je začelo hitreje odvijati v pravo smer, nad čemer sem bil še sam presenečen. Vendar sem se držal še nazaj, misleč, da to še ni to in da se moram še precej izboljšati. Takšno razmišljanje me je nato pripeljalo do dveh četrtih mest na Finskem,« je pojasnil 19-letni skakalec iz Dolenje vasi pri Železnikih in pripomnil, da je treba biti v vrhunskem športu samokritičen.
 

Rad ima presenečenja


»Ves čas moraš brskati in iskati načine, kako bi bil še boljši. Če hočeš biti v vrhu, moraš pač tako razmišljati. Z dosedanjimi uvrstitvami sem zadovoljen, kar zadeva skoke, pa vem, da imam še precej rezerv. Če bi skakal vrhunsko in bil, denimo, deseti, bi bil veliko bolj srečen,« je poudaril Domen, ki po petih posamičnih tekmah v skupnem seštevku drži 11. mesto, za desetouvrščenim Timijem Zajcem. V Nižjem Tagilu, kjer je bil po uvodni seriji druge tekme še tretji, so se mu sicer nasmihale stopničke, vendar so mu nato v finalu račune prekrižale slabše razmere.


»Ne le jaz, tudi Stefan Kraft jih je imel. Borek Sedlak (37-letni Čeh je pomočnik direktorja skakalnih tekmovanj v svetovnem pokalu, op. p.) je prišel do mene in se mi opravičil, a za nazaj se tako ali tako ne da ničesar spremeniti. To je treba pač vzeti v zakup. Naš šport se namreč odvija na prostem in na veter nimamo vpliva,« je razložil in glede težko pričakovane vrnitve svojega brata Petra med elito dejal: »Ne vem, kaj naj pričakujem od njega, saj ga na treningih nisem preveč pozorno spremljal. Bom pa natančno pogledal dosežke petkovega uradnega treninga v Engelbergu. Upam, da bo poskrbel za presenečenje, saj jih imam rad.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije