ŠAH

Carlsen nezadovoljen s seboj

V predtekmovanju sedmega turnirja je bil Aronjan edini neporažen.
Fotografija: Hou Yifan je vendarle dosegla častno zmago. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Hou Yifan je vendarle dosegla častno zmago. FOTO: Uroš Hočevar

Levon Aronjan je bil najboljši v predtekmovanju sedmega turnirja druge sezone elitne spletne serije v šahu. Z impresivno predstavo je 38-letni Armenec edini med šestnajsterico nastopajočih ostal neporažen in ob devetih remijih zabeležil šest zmag. Ena od teh je bila tudi pozicijska mojstrovina proti svetovnemu prvaku Magnusu Carlsenu, v kateri je z belimi figurami prevladoval tako rekoč od začetka do konca partije.


Norveški šampion je predtekmovanje končal na četrtem mestu in je bil zelo kritičen do svoje igre. Že v prvem krogu je doživel neprijeten poraz proti 18-letnemu Alirezi Firouzji, potem ko je sicer prišel do dobrega položaja, a je nato tekmecu dovolil protiigro z obilo taktičnih možnosti, kar je najmočnejše orožje mladeniča. Ta se je na svojem terenu spet izkazal in slavil dragoceno zmago nad Carlsenom, ki je imel nato težave tudi z indijskima najstnikoma Gukešem in Arjunom Erigaisijem.

A se je izognil nadaljnjim porazom in z zmago v zadnjem krogu potrdil uvrstitev v četrtfinale, v katerem ga čaka izjemno neugodni Američan Wesley So, s katerim sta se v letošnji spletni seriji v izločilnem delu srečala že štirikrat. Američan je dvakrat slavil v sklepnem dvoboju, medtem ko je bil Carlsen boljši v zadnjem finalu in v dvoboju za tretje mesto četrtega turnirja serije. Vsekakor gre za obračun, ki bi se mu prvak tako zgodaj v izločilnih bojih raje izognil.
 

Ni se izognila zadnjemu mestu


Drugo mesto je v predtekmovanju pripadlo novincu, Rusu Vladislavu Artemijevu. V njegovem primeru ne moremo govoriti o presenečenju, saj gre za renomiranega specialista za hitre oblike šaha. Je pa zagotovo presenetljivo napredovanje 17-letnega Erigaisija, ki se je prvič predstavil med svetovno elito. Kljub pomanjkanju izkušenj na tovrstni ravni je deloval izjemno zrelo in se je po napetem in negotovem boju za zadnje četrtfinalne vstopnice kot prvi igralec iz domovine šaha uvrstil v izločilne dvoboje te serije.
Diagram (30. 6.) FOTO: Šzs
Diagram (30. 6.) FOTO: Šzs

Prav tako prvič v seriji je nastopila nekdanja svetovna prvakinja in še vedno najvišje rangirana igralka na svetovni lestvici, 27-letna Hou Yifan. Kitajka je že nekaj let v šahu precej neaktivna, saj se je osredotočila na akademsko in poklicno pot. Čeprav je v preteklosti že uspešno nastopala v moški konkurenci, se tokrat ni mogla izogniti zadnjemu mestu. V 15 partijah je zbrala 3,5 točke, ob tem pa je vendarle dosegla častno zmago. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije