DOPING

Brez usmiljenja za ruski šport

Wada uresničila napovedi in zaradi sistemskega dopinga kaznovala Rusijo. Za štiri leta so ji uradno prepovedali nastope na OI in drugih tekmovanjih.
Fotografija: Tako kot nazadnje v Pjongčangu bo tudi v Tokiu in Pekingu namesto ruske zastave plapolala le olimpijska. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tako kot nazadnje v Pjongčangu bo tudi v Tokiu in Pekingu namesto ruske zastave plapolala le olimpijska. FOTO: Reuters

Sodni dan za Rusijo! Naš šport je uničen! Si bomo sploh še kdaj povrnili ugled? Takšni so udarni naslovi po številnih spletnih straneh, nikakor ne le športnih, v največji državi na svetu, odkar so se uresničile napovedi o ostri kazni Svetovne protidopinške agencije (Wada): tudi v naslednjih štirih letih tako kot nazadnje za OI 2018 zaradi sistemskega dopinga in slabega nadzora ruski športniki ne bodo smeli uradno nastopati na velikih tekmovanjih pod streho Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Že pretekli mesec je iz običajne novembrske sivine športno Rusijo zbudila napoved o novi hudi kazni, napovedani za 9. december. Na izrednem zasedanju izvršnega odbora Wada v Lozani so bili včeraj neusmiljeni: v naslednjih štirih letih ruski športniki uradno ne bodo smeli nastopati na olimpijskih igrah – torej na poletnih 2020 v Tokiu in zimskih 2022 v Pekingu –, podobno bo z njihovo udeležbo na svetovnih prvenstvih ter še nekaterih drugih velikih tekmovanjih.

Natanko v 21 dneh lahko v Moskvi na sedežu nacionalne protidopinške agencije (Rusada) vložijo uradno pritožbo na odločitev, če tega ne bodo storili, bo tako čez tri tedne napočil čas za začetek uresničevanja sankcij. Obenem to tudi pomeni, da se bo Rusija morala odpovedati prirejanju svetovnih prvenstev, za katera je sicer že uspešno kandidirala.

Mirni glede nogometa

Za zdaj naj bi bili brezskrbni glede nogometnega eura – med 12 evropskimi prireditelji prihodnje leto je namreč tudi Sankt Peterburg, povrhu prizorišče finalne tekme lige prvakov v sezoni 2020/21 –, saj Uefa ohranja svoj protidopinški kodeks, zato naj ne bi bil ogrožen uraden nastop ruske reprezentance na tem tekmovanju. Obenem se zastavlja vprašanje, kako bo z rusko izbrano vrsto v kvalifikacijah za mundial 2022 v Katarju, zlasti v angleških nogometnih krogih so takoj po novici iz Lozane napovedali nastop Rusije v kvalifikacijah le na takšen način, kot ga bodo, podobno kot v Pjongčangu, doživeli v naslednjem obdobju olimpijskih iger: torej brez zastave, himne in nacionalnih simbolov na športni in civilni opremi. Vladimir Saljnikov, prvi mož plavalne zveze, nekoč v bazenu veliki tekmec Boruta in Darjana Petriča, priporoča športnikom, naj vztrajajo na tekmovališčih in naj navzlic prepovedi o uradnem nastopu z nacionalnimi simboli ne razmišljajo o bojkotu olimpijskih iger.

Predsednik vlade Dmitrij Medvedjev pa je na novinarski konferenci v Moskvi razmišljal drugače: »Seveda se moramo še naprej boriti z dopingom, še bolj strogo kot doslej. Toda hkrati me vse to, kar spremljam okrog dopinških škandalov, že spominja na neskončno protirusko nadaljevanko. Le za nas veljajo posebna pravila, čemu se še drugod po svetu niso podobno lotili temeljitih preiskav?« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije