MUNDIAL

Bodo ognjeni končali rusko pravljico?

Narašča napetost pred četrtfinalnimi tekmami na nogometnem SP. Dva evropsko-južnoameriška obračuna, Hrvati proti gostiteljem.
Fotografija: Kapetan Hrvaške Luka Modrić je kandidat za najboljšega igralca letošnjega mundiala. Foto: AFP
Odpri galerijo
Kapetan Hrvaške Luka Modrić je kandidat za najboljšega igralca letošnjega mundiala. Foto: AFP

LJUBLJANA – Ostalo je le še velikih osem! Pa naj ne zamerijo velike nogometne sile, kot so Italija, Nizozemska, ki se sploh nista uvrstili na 21. svetovno prvenstvo, ali Nemčija, Argentina, Španija in Portugalska, ki so že izpadle s turnirja. Dejstvo je, da uvrščenim v četrtfinale mundiala v Rusiji pripadajo vse čestitke in pohvale ter pozornost svetovne javnosti. Že ta vikend pa bo zasedba prepolovljena po dvobojih v Nižnem Novgorodu, Kazanu, Samari in Sočiju.

FRANCIJA :​ URUGVAJ (jutri ob 16. uri): Za favorita velja Francija pod taktirko selektorja Didierja Deschampsa, ki ima odlično uravnoteženo moštvo v vseh linijah, v napadu pa delujejo turbonapadalec in superzvezdnik novega kova Kylian Mbapp ter preizkušena asa Antoine Griezmann in Olivier Giroud. Trikolorji so v osmini finala razbili Argentino s 4:3. V taboru Urugvaja trepetajo zaradi poškodbe mečne mišice Edinsona Cavanija, strelca obeh golov za zadnjo zmago proti Portugalski v osmini finala. Bo izjemni Luis Suarez osamljen v napadu? Urugvajci, ki jih vodi najstarejši strateg na SP, 71-letni Oscar Tabarez, so zmagali na vseh štirih tekmah po 90 minutah igre. Obramba s kapetanom Diegom Godinom je prejela zgolj en gol.


BRAZILIJA : BELGIJA (jutri 20. uri): To bo za mnoge finale pred finalom. Brazilci s strategom Titejem stopnjujejo svoje igre, kar so dokazali tudi proti Mehiki (2:0). Belgija je ob Urugvaju edina ekipa s stoodstotnim izkupičkom po 90 minutah na vseh štirih tekmah. V osmini finala je rdeče vrage namučila Japonska (3:2), a so pokazali zastrašujočo moč po zaostanku z dvema zadetkoma. Prvi zvezdnik Brazilije Neymar dviga svojo formo, a je padel v skušnjavo simuliranja prekrškov zaradi pogoste grobosti nad njim. Tudi s tem ubija ritem igre tekmecev in povečuje njihovo živčnost. Belgija, ki jo vodi Španec Roberto Martinez, je najučinkovitejša ekipa z 12 goli (Brazilija 7), seleçao je prejel zgolj enega tako kot še samo Urugvaj. Oboji so nared za velike stvari. Kdo bo vse to uresničil jutri?

ŠVEDSKA : ANGLIJA (v soboto ob 16. uri): Hladnokrvni in izkušeni Švedi brez izrazitega zvezdnika, a z nadvse kompaktnim kolektivom, jo lahko pošteno zagodejo vznesenim Angležem, ki zdaj že na glas sanjajo o svojem drugem naslovu po daljnem letu 1966. Selektor Skandinavcev Janne Anderssen odlično vodi ekipo na začetku obdobja brez kultnega Zlatana Ibrahimovića. Srečno in spretno so dobili mučno tekmo s Švicarji, mlado angleško moštvo pa je po izvajanju enajstmetrovk izločilo Kolumbijce. S tem so pridobili samozavest, prvi golgeter turnirja Harry Kane se zdi nezaustavljiv, drugi ob njem samo še rastejo. Selektor Gareth Southgate umirja evforijo in povečane apetite in poskuša ohraniti sproščenost in igrivost svojih izbrancev.

RUSIJA : HRVAŠKA (v soboto ob 20. uri): Zbornaja komanda je osrednja senzacija letošnjega mundiala. V četrtfinale se je privlekla po enajstmetrovkah v dvoboju s Španijo, ki je imela kar 75-odstotno posest žoge. Glavni junak je bil vratar Igor Akinfejev. Tudi proti Hrvatom, ki imajo v Danijelu Subašiću svojega mojstra za strele z bele točke, bodo Rusi šli na glavo. Hrvaška je nesporno kakovostnejša reprezentanca, toda na tem turnirju smo se naučili, da to ne zagotavlja prav ničesar. Verjamemo, da imajo Luka Modrić, kandidat za igralca turnirja, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić in drugi recept za uspeh. N

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije