ŠAH

Aronjan odslej za ZDA

Odmeven prestop trikratnega olimpijskega zmagovalca.
Fotografija: Levon Aronjan bo šahiral za ZDA. FOTO: chess24
Odpri galerijo
Levon Aronjan bo šahiral za ZDA. FOTO: chess24

Osemintridesetletni armenski velemojster Levon Aronjan je konec preteklega tedna šokiral šahovsko javnost z napovedjo svoje selitve v Saint Louis in nadaljevanjem kariere pod zastavo ZDA. Olimpijski zmagovalci iz leta 2016 so tako z novim odmevnim prestopom, že četrtim od leta 2015, v svojih vrstah dobili še petega igralca iz najboljše svetovne dvajseterice in s tem postali avtomatični favoriti za zlata odličja na vseh največjih ekipnih tekmovanjih v prihodnjih letih.
ni podpisa
ni podpisa


Prav vse igralske pridobitve ameriške reprezentance so tako ali drugače povezane z mestom Saint Louis, ki je s tamkajšnjim klubom postalo šahovska prestolnica države, in milijarderjem Rexom Sinquefieldom, čigar bogata in dolgoletna finančna podpora je vse skupaj omogočila. Leta 2014 je rojstne Filipine za novo domovino zamenjal Wesley So, trenutno deveti igralec na svetu. Naslednje leto mu je sledil Fabiano Caruana, sin italijansko-ameriških staršev, ki je do tedaj nastopal za reprezentanco naših zahodnih sosedov. Caruana je leta 2018 prišel do dvoboja za naslov svetovnega prvaka proti Magnusu Carlsenu in izgubil po podaljških, še vedno pa je številka dve na svetovni ratinški lestvici. Eden od njegovih sekundantov v dvoboju je bil tudi Lenier Dominguez, ki je istega leta dokončno zamenjal svojo matično kubansko zvezo za ameriško.
 

Vlada obrnila hrbet


Aronjan je bil kar nekaj časa številka dve svetovnega šaha in je dolgo veljal za najresnejšega rivala Carlsenu. V karieri se ponaša s številnimi zmagami z največjih in najprestižnejših turnirjev, a kljub temu ni nikoli izkoristil priložnosti in se prebil do pričakovanega dvoboja za naslov svetovnega prvaka. Potem ko je že kazalo, da se počasi oddaljuje od vrha, mu je uspela vrnitev, s katero dokazuje, da še vedno spada med najboljše igralce, trenutno je peti na svetu. V letih 2006, 2008 in 2012 je bil na čelu armenske reprezentance, ki je osvojila olimpijsko zlato.


V kavkaški republiki s tremi milijoni prebivalcev je šah namreč zelo cenjen in ima močno tradicijo. V teh letih velikih uspehov je bil tedanji predsednik države Serž Sargsjan tudi na čelu šahovske zveze. Kot enega glavnih razlogov za odhod iz domovine je Aronjan navedel, da so se od takrat stvari močno spremenile na slabše. Nova vlada naj bi namreč odrekla podporo šahu in tudi njemu osebno obrnila hrbet, zato se je v želji po nadaljevanju svojega življenjskega poklica odločil podati v okolje, kjer bo bolj cenjen.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije