OKUŽENI SLOVENEC

Znano, od kod je prišel koronavirus v Slovenijo

Prvi Slovenec s koronavirusom je na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana.
Fotografija: Zaščitne maske. 2020 FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Zaščitne maske. 2020 FOTO: Leon Vidic, Delo

V Sloveniji so odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, je na twitterju sporočil premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. Več je na večerni novinarski konferenci povedal minister za zdravje Aleš Šabeder. »Ob 20.44 smo bili od mikrobiološkega laboratorija obveščeni o prvem primeru. Pacient je prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. Danes je obiskal osebnega zdravnika, ki ga je glede na to, da je kazal vidne znake bolezni, poslal na infekcijsko kliniko, kjer so mu vzeli bris. Ta je pokazal, da je pozitiven na novi koronavirus.«
Preberite tudi:
V Sloveniji prvi primer novega koronavirusa
Mislim, da sem okužen z novim koronavirusom. Kaj zdaj?
Bolnik, ki se počuti »kar dobro«, naj bi iz Maroka z letalom prispel v Italijo, nato pa od tam še v Slovenijo. Kako in s čim, še ugotavljajo.
 

Zbirajo kontakte, s kom vse je bil v stiku


Kje se je natanko 60-letnik okužil, še ugotavljajo, prav tako, s kom vse je bil v tesnih stikih, saj bi le tako lahko preprečili širjenje okužbe. Pacient je na Infekcijski kliniki v UKC Ljubljana, v izolativni sobi, ki je bila predvidena za tovrstne primere.

Od prihoda domov do obiska klinike je minilo nekaj dni in po vsej verjetnosti je bil v stiku z več osebami, je dejala Maja Sočan z NIJZ. K zdravniku je prišel peš in se ni držal navodil NIJZ in vlade, da mora ob bolezenskih znakih predhodno poklicati osebnega zdravnika.
 

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije