Pred infekcijsko kliniko stojijo zabojniki za domnevno okužene

Preostale stale brise, torej brise pri bolnikih z lažjim potekom bolezni, pa bi odvzemali v ZD Ljubljana.
Fotografija: Prva zabojnika sta prispela pred Infekcijsko kliniko in bosta namenjena jemanju brisov. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Prva zabojnika sta prispela pred Infekcijsko kliniko in bosta namenjena jemanju brisov. FOTO: Instagram

Pred infekcijsko kliniko UKC Ljubljana so namestili tri zabojnike, v katerih bodo odvzemali brise bolnikom s sumom okuženosti s koronavirusom. Po besedah Mateje Logar iz službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb gre za začasni ukrep, dokler ZD Ljubljana ne vzpostavi vstopne točke za ljubljansko regijo.

Trenutno je pred infekcijsko kliniko nekaj šotorov, kjer odvzemajo brise bolnikom s sumom na koronavirus. Te bodo zdaj nadomestili z zabojniki. Logarjeva je danes za medije dejala, da je to začasna rešitev, saj v trenutnih razmerah ne morejo obvladovati oziroma ustrezno obravnavati vseh bolnikov, ki prihajajo s sumom okuženosti na infekcijsko kliniko.

Potem ko bo ZD Ljubljana vzpostavil vstopno točko za ljubljansko regijo, bodo na infekcijski kliniki obravnavali le bolnike s potrjeno okužbo oziroma tiste, ki jih bodo zaradi težjega poteka bolezni oziroma samih zdravstvenih težav sprejeli v bolnišnico in bodo posumili, da so okuženi.

Preostale brise, torej brise pri bolnikih z lažjim potekom bolezni, pa bi odvzemali v ZD Ljubljana. Tam so pojasnili, da so še v fazi organizacije vstopne točke, zaživela pa naj bi v kratkem, zato ne morejo povedati, kje bo ta točka: ali v službi nujne medicinske pomoči, torej na ljubljanski urgenci, ali kje drugje, denimo v ZD Metelkova.


Bolniki morajo najprej poklicati zdravnika


Ko bo bolnik prišel v zabojnik, se bo zdravstveni delavec z njim na kratko pogovoril in preveril osnovne vitalne funkcije, nato mu bo odvzel bris. Bolnik bo nato šel domov, kjer bo čakal na izvide. Ne bodo pa v zabojnikih ljudje čakali niti ne bodo hospitalizirani, je pojasnila Logarjeva. Poudarila je, da morajo bolniki najprej poklicati svojega zdravnika. Ta bo po pogovoru in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od točk za odvzem brisa naj gre.


Kje vse bodo odvzemali brise?


Brise bodo odvzemali v zdravstvenih domovih Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Kranj, Tolmin in Velenje. Prav tako bodo brise jemali na določenih mestih pri splošnih bolnišnicah Trbovlje, Brežice, Novo mesto, Jesenice, Celje in v urgentnem centru Šempeter. Na Obali bodo čez dan jemali brise v ZD Koper, ponoči in čez vikend pa pri Splošni bolnišnici Izola, kjer sicer redno poteka nujna medicinska pomoč, piše na spletni strani ministrstva za zdravje.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije