Luka Žvižej

Rokometaši orali ledino, Dončićevi košarkarji pokazali pot

Luka Žvižej, rekordni strelec za Slovenijo in udeleženec OI 2004, pričakuje prvo kolajno za slovenski kolektivni šport. Jutri rokometni polfinale.
Fotografija: Portret Luka Žvižej, rokometna reprezentanca Slovenije. Ljubljana, 12.Januar 2015. [avtor:Zaplatil Igor]
Odpri galerijo
Portret Luka Žvižej, rokometna reprezentanca Slovenije. Ljubljana, 12.Januar 2015. [avtor:Zaplatil Igor]

Pred petimi leti so v Riu tretjič na olimpijskih igrah nastopili slovenski rokometaši in s šestim mestom dosegli najboljši rezultat, v Tokiu so štafetno palico od njih prevzeli košarkarji in v svojem debiju pod petimi krogi prišli do polfinala. Eden od njihovih največjih navijačev je Luka Žvižej, rekorder po številu golov za rokometno reprezentanco, udeleženec OI 2004 v Atenah.

Francija – Egipt (10.00) in Španija – Danska (14.00) sta jutrišnja polfinalna para rokometnega turnirja, na katerem Slovenije ni. Načrte sta ji na marčevskem kvalifikacijskem turnirju v Berlinu prekrižali Nemčija in Švedska, ki sta se poslovili v četrtfinalu. Nemce je izločil Egipt, prva afriška reprezentanca v polfinalu OI.

...
...


»Pokazalo se je, da Egipt ni bil muha enodnevnica, ko je na domačem SP izločil Slovenijo in prišel do četrtfinala. Zdaj je naredil še korak naprej in potrdil, da je nastajajoča velesila. Nisem presenečen, nisem pa pričakoval, da bo tako zanesljivo izločil Nemčijo,« so faraoni prepričali Žvižeja, ki v polfinalu vseeno daje rahlo prednost Nikoli Karabatiću in njegovim galskim petelinom.Večerna tekma prinaša poslastico, dvoboj olimpijskih in svetovnih prvakov iz Danske ter evropskih prvakov iz Španije. »To bo zares spektakel, v katerem je težko napovedati zmagovalca. Španci imajo izkušeno ekipo, toda Danci so doslej prikazali največ. Mikkel Hansen je neverjeten,« je nad zvezdnikom PSG navdušen Žvižej, ki ima 702 reprezentančna zadetka in 217 nastopov. Za primerjavo, 33-letni Hansen je pri 225 nastopih in neverjetnih 1144 golih.

Nikola Karabatić na jesen kariere lovi tretji olimpijski naslov. FOTO: Franck Fife/AFP
Nikola Karabatić na jesen kariere lovi tretji olimpijski naslov. FOTO: Franck Fife/AFP


Za Slovence leto 2021 ni bilo najbolj uspešno. Ni jim uspelo nadgraditi četrtega mesta z eura 2020 na Švedskem. Na mundialu v Egiptu so ostali brez četrtfinala, v kvalifikacijah za OI niso bili konkurenčni Nemcem in Švedom. Žvižej, ki je za Slovenijo nazadnje nastopil na EP 2016 na Poljskem, kariero pa uradno sklenil skupaj z Urošem Zormanom pred dvema letoma, verjame, da bo razočaranjem kmalu sledil nov vzpon.»Slovenija ima nesporno kakovost, igralce z osrednjimi vlogami v najboljših klubih. Štirje so bili na F4 v Kölnu, trije osvojili ligo prvakov. Po malce slabšem obdobju so željni dokazovanja, zanesljivo so opravili s kvalifikacijami za EP, lepo bi bilo, če bi se na januarskem euru na Madžarskem spet potegovali za kolajne.«


 

Navdušen nad slovenskimi športniki


Košarka je Žvižejeva druga strast in morda bi lahko rokometaši čez pet mesecev navdih črpali od njegovega soimenjaka Dončića in tovarišev. »Res so me navdušili, že v prvem poskusu so postali naša prva reprezentanca, ki se ji je uspelo prebiti med štiri najboljše. Resnično upam, da bodo tudi prvi, ki bodo osvojili zgodovinsko kolajno. Najbolje, da si jo zagotovijo že proti Franciji in potem gredo brez pritiska po zlato,« bo pesti stiskal Žvižej, navdušen nad uspehi slovenskih športnikov v Tokiu.

Egipt piše zgodovino v Tokiu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Egipt piše zgodovino v Tokiu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


»Čestitke prav vsem. Ne samo dobitnikom kolajn, ampak tudi tistim, ko so prišli v finale, ki so popravili osebne rekorde, skratka vsem, ki so dali maksimum in ponosno zastopali slovenske barve,« ostaja športnik od glave do peta 40-letni Celjan, ki se je podal v trenerske vode in prevzel moštvo Maribora, kar je po njegovih besedah zanj odlična odskočna deska v novi karieri.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije