ODVISNIK

Policija razkrila, kdo je zamaskirani in oboroženi poštni ropar

Osumljenca (32) so prijeli po drugem ropu. Policija se za pomoč zahvaljuje občanom.
Fotografija: Policisti so po prvem ropu postavili blokade, a jim je ušel. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Policisti so po prvem ropu postavili blokade, a jim je ušel. FOTO: Oste Bakal

Murskosoboški in mariborski kriminalisti so v usklajeni preiskavi prijeli storilca dveh poštnih ropov, izvedenih 20. novembra in 12. decembra.

20. novembra okoli 16.30 je bila policija obveščena o oboroženem ropu pošte v Veržeju. Storilec, ki je bil zamaskiran in oborožen s pištolo, je vstopil v poslovalnico pošte in izvršil rop. Pri tem je ukradel okoli 6.800 evrov. Policisti so takoj po obvestilu o ropu postavili blokade s policijskimi patruljami, a se jim je storilec takrat izmaknil ter pobegnil.

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota so opravili ogled kraj kaznivega dejanja ter ob ogledu in z zbiranjem obvestil ugotovili, da je bil neznani storilec oblečen v jakno maskirne barve s kapuco, hlače sive barve in obut v črne čevlje. Storilec je prišel v poslovalnico pošte v Veržeju, kjer je s pištolo zagrozil poštni delavki in odtujil denar. Zaradi dobrih varnostnih mehanizmov se je med begom storilca sprožil varnostni sistem. Zaradi tega je storilec denar odvrgel pri bližnjem pokopališču v Veržeju in od tam pobegnil v neznano.

Fotorobot roparja, ki ga je objavila policija. FOTO: PU Murska Sobota
Fotorobot roparja, ki ga je objavila policija. FOTO: PU Murska Sobota
Med preiskovanjem kaznivega dejanja so kriminalisti izdelali fotorobota storilca, ki je bil posredovan javnosti. Prav tako pa so kriminalisti med ogledom kraja kaznivega dejanja zavarovali več sledov. 25. novembra so na podlagi zbranih obvestil in pri pregledu širše okolice na obrobju Veržeja v smeri reke Mure našli oblačila, ki jih je neznani storilec po storitvi dejanja odvrgel. Oblačila in sledovi so bili zavarovani in poslani v nacionalni forenzični laboratorij v analizo.

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota so po prejemu izsledkov preiskave nacionalnega forenzičnega laboratorija podali na okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti kazensko ovadbo zaradi ropa.

Izsleden ob pomoči občanov

Ropar je bil prijet po ropu pošte v Trnovski vasi, kjer je zamaskiran in oborožen s pištolo vstopil v poslovalnico pošte ter pobegnil z okoli 1.300 evri. Ker je bila policija že obveščena o podobnem ropu v Veržeju, so tudi v tem primeru takoj obvestili vse policijske patrulje na območju obeh policijskih uprav in začeli izvajati ukrepe za izsleditev storilca.

Kriminalisti in policisti PU Maribor so ob ogledu kraja kaznivega dejanja in z zbiranjem obvestil potrdili, da je dejanje izvršil osumljeni 32-letni moški, državljan Slovenije, doma z območja uprave enote Murska Sobota. Istega dne ob 18.33 so osumljenca po usklajenem in koordiniranem delovanju kriminalistov in policistov obeh policijskih uprav izsledili in prijeli policisti PU Murska Sobota. Moškemu so odvzeli prostost.

Da je dejanje storil navedeni osumljenec, je bilo nesporno potrjeno s pregledom posnetkov videonadzornega sistema poštnih poslovalnic, informacij občanov, ki so v bližini kraja storjenega kaznivega dejanja opazili osebni avtomobil, s katerim je po storjenem dejanju pobegnil s kraja, in z opravljenimi hišnimi preiskavami, v okviru katerih so bili zavarovani in zaseženi predmeti, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Stari znanec policije

Po drugem ropu so mu hitro prišli na sled. FOTO: Oste Bakal
Po drugem ropu so mu hitro prišli na sled. FOTO: Oste Bakal
Kriminalisti in policisti PU Maribor so 16. decembra pri pregledu širše okolice, v smeri bega storilca, našli oblačila, ki jih je nosil med izvršitvijo kaznivega dejanja in jih je neposredno po storitvi kaznivega dejanja tam odvrgel. Orožja, ki ga je uporabil pri izvršitvi kaznivih dejanj, do zdaj policisti niso našli. Oblačila so bila zavarovana in poslana v nacionalni forenzični laboratorij v Ljubljano, kjer bodo opravljene potrebne preiskave. Intenzivno kriminalistično preiskavo policisti nadaljujejo.

Osumljeni je specialni povratnik kaznivih dejanj z elementi nasilja in kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete. Večkrat je bil že pravnomočno obsojen na različne zaporne kazni. Ker je odvisnik od prepovedanih drog, je z izvrševanjem kaznivih dejanj pridobival sredstva za nakup prepovedane droge.

Zahvala občanom za pomoč

Osumljenega so kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Maribor 14. decembra ob 17. uri privedli k dežurni preiskovalni sodnici okrožnega sodišča na Ptuju zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa poštne poslovalnice v Trnovski vasi. Po zaslišanju mu je odredila pripor. Za posamezno kaznivo dejanje ropa je predpisana kazen zapora v razponu od enega leta do desetih let.

Policija se zahvaljuje občanom, ki so v povezavi z obema kaznivima dejanjema policiji posredovali koristne podatke, na podlagi katerih so bili najdeni neposredni dokazi, ki storilca povezujejo s storitvijo opisanih kaznivih dejanj. Prav tako se zahvaljujejo zaposlenim na Pošti Slovenije, ki so med izvedbo prvih nujnih ukrepov in tudi kasneje odlično sodelovali pri preiskavi obeh kaznivih dejanj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije