MXGP v Argentini

Kondor Tiga243 bo v vulkanskem prahu lovil hat-trick

Po treh letih se prvenstvo vrača v Argentino, kjer je bil Tim Gajser najboljši že dvakrat. Maja spet v Italiji pred slovenskimi navijači.
Fotografija: Tim Gajser se veseli nastopa v Argentini, kjer je bil najboljši v letih 2016 in 2017, nazadnje je bil pred tremi leti drugi. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tim Gajser se veseli nastopa v Argentini, kjer je bil najboljši v letih 2016 in 2017, nazadnje je bil pred tremi leti drugi. FOTO: Matej Družnik

Svetovno prvenstvo v motokrosu je bilo v zadnjih dveh pandemičnih sezonah bolj evropsko prvenstvo, nazadnje je karavana MXGP zapustila staro celino septembra 2019 za VN Kitajske, kjer je – ironično – približno takrat izbruhnil covid-19.

image_alt
Tim Gajser sanjsko začel sezono, zmagal še na drugi dirki zapored

Lani, ko je bil poškodovan Avstralec Mitch Evans, so zemljo »orali« Evropejci z izjemo Venezuelca Lorenza Locurcia. Prva dirka sezone je bila marca 2019 Argentina in dirkači, tudi slovenski as Tim Gajser, so navdušeno preleteli Atlantik, saj bo v nedeljo v kondorjevi deželi tretja dirka sezone 2022.

Spektakularna proga v kraju Villa La Angostura ob vznožju andskih vršacev v Patagoniji je pisana na kožo Gajserju, pred tremi leti je bil v obeh vožnjah drugi za zdaj upokojenim Antoniom Cairolijem, ves čas je Italijanu dihal za ovratnik, a mimo njega ni šlo. Tokrat bo v vlogi izrazitega favorita, saj bosta znova manjkala prvak Jeffrey Herlings in lani drugouvrščeni Romain Febvre, ki se utegneta po poškodbah vrniti za VN Portugalske 3. aprila.

Tim Gajser je sezono začel z dvema zmagama. FOTO: Adrian Dennis /AFP
Tim Gajser je sezono začel z dvema zmagama. FOTO: Adrian Dennis /AFP

Gajser bi težko bolje začel sezono, v kateri želi osvojiti peti naslov. V Matterley Basinu in Mantovi je zmagal ter osvojil 94 od možnih 100 točk. Obakrat je bil drugi Jorge Prado, ki zaostaja 12 točk. V odsotnosti glavnih tekmecev si želi 25-letnik iz Pečk privoziti kar največ zaloge, saj bo sezona dolga in tudi njemu se lahko zgodi, da bo moral kakšno dirko izpustiti. Nesreča namreč nikdar ne počiva, posebej ne v tem adrenalinskem športu.

Gajser želi ponoviti argentinski zmagi iz '16 in '17 in se noče odreči rdeči številki. Na 1670 m dolgi stezi mu bo prav prišla odlična telesna pripravljenost, saj bosta vlogo igrali tudi utrujenost po dolgem potovanju in časovna razlika. Vožnji bosta ob običajnem lokalnem času, za slovenske gledalce prva ob 17.15, druga ob 20.10.

Tim Gajser ne želi ničesar spreminjati. FOTO: Matej Družnik
Tim Gajser ne želi ničesar spreminjati. FOTO: Matej Družnik

Karavana prvič v Oman

Vodstvo tekmovanja je sicer koledarju, s katerega so izbrisali Rusijo, dodalo dirko za VN Italije, ki bo 8. maja v Maggiori, kar bo nova priložnost za slovenske navijače. Infront je ob tem sporočil, da bo 10. septembra premierna dirka v Omanu.

Ob Gajserju in Pradu sta najboljšo formo na začetku sezone pokazala Švicar Jeremy Seewer in novinec Maxime Renaux, lani prvak v razredu MX2, v katerem zaradi previsokih stroškov tokrat ne bo samostojnega Jana Pancarja. Dirka v Argentini je bila prvič leta 2015, ko je Gajser zasedel 12. in 4. mesto, a na koncu osvojil prvi naslov v MX2. Progo je leto prej zasnoval znani Novozelandec Greg Atkins, ki mu je uspela nova mojstrovina. Vulkanski pepel in spektakularna pokrajina jamčita spektakel, ki ga komaj čaka tudi Tiga243.

Tim Gajser bo kmalu spet dirkal pred navijači. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser bo kmalu spet dirkal pred navijači. FOTO: Honda Racing

»Prav mi je prišlo nekaj dni premora. Prvi dve dirki sta bili zares dobri, iz lanske sezone sem se naučil, da ne smem pretiravati (na treningu na Hrvaškem si je zlomil ključnico in bil na VN Sardinije nekonkurenčen; op. a.), še posebej ne v tem zgodnjem obdobju. Dobro se počutim tako telesno kot duševno, tudi moja Honda CRF450R je super, zato računam, da bomo formo prenesli v Argentino, kjer je proga zares izjemna. Pogrešal sem dirke na drugih celinah, takšno mora biti svetovno prvenstvo,« je poln optimizma prek luže odpotoval Gajser.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije