TRAGEDIJA

FOTO: Najboljšega prijatelja popeljal v smrt

Tragedija na praznovanju polnoletnosti Roka Kerna. Obtoženemu Maticu Ciperletu iz Komende preti do 12 let zapora.
Fotografija: Roka je vrglo iz avta in obležal je mrtev.
Odpri galerijo
Roka je vrglo iz avta in obležal je mrtev.

KOMENDA – Devetnajstletnemu Maticu Ciperletu iz Komende, ki si bo vse življenje očital, da je v smrt odpeljal najboljšega prijatelja Roka, je zdaj tožilstvo sporočilo, da mu preti do 12 let zapora. Pred dobrim letom je namreč brez vozniškega dovoljenja veliko prehitro vozil peugeota 307, bil pa je tudi močno pijan, saj je imel v času odvzete krvi v sebi kar 1,32 promila alkohola.

Nesreče se ni spominjal

Njegova sopotnika sta bila Žan M. in Rok Kern, ki je 18. novembra 2016 zvečer s prijatelji praznoval 18-letni rojstni dan, polnoleten je postal le nekaj dni prej. Že ko je Ciperle v Komendi sedel za volan, naj bi imel težave z obračanjem vozila, potem pa je nekako le speljal. Deževalo je, cesta je bila mastna. Na krožnem križišču je zategnil ročno zavoro, da mu je avto nekako uspelo obdržati na cesti. Potem pa je zapeljal v desno in podrl nekaj obcestnih količkov. Žan je kriknil »Pazi!«, toda bilo je že prepozno. Avto je nekaj deset metrov nenadzorovano drsel, nato pa silovito trčil v kamnito ograjo stanovanjske hiše.
Še nepravnomočna obtožba Ciperleta bremeni, da je 19. novembra 2016 nekaj po tretji uri zjutraj zagrešil kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu s smrtnim izidom. Rok, ki je padel iz avtomobila, je namreč na kraju nesreče umrl.
Žan se je spominjal, da sta se s Ciperletom pozneje pogovarjala o nesreči, in ta naj bi mu rekel, da se spominja le trenutka, ko naj bi mu rekel, naj pazi, same nesreče pa sploh ne. Žan je tudi povedal, da mu je, ko je bil na urgenci, Ciperle poslal sms-sporočilo, ali lahko reče, da je vozil on, a mu je odgovoril, naj pove po resnici. V preiskavi se Ciperle ni zagovarjal, le pripomnil je, da vse, kar ve o nesreči, ve iz Žanovih besed.

Luštni, a žal tudi pijani

Tisti večer so torej pri Roku praznovali rojstni dan. Slavljenec naj bi večkrat rekel, da bi rad obiskal mentorja pri gasilcih Matica Z. In so se odpravili, do Matica Z. pa je vozil Žan. In prav Matic je bil zadnji, ki je fante videl pred nesrečo. Pri njem naj bi se zadržali kakšnih 10 minut. Ali so se mu zdeli pijani? »Bili so luštni, niso pa bili ne vem koliko vinjeni.«
Toda Žan pravi, da so pri Roku prej veliko popili, vse sorte pijač, tudi žganje. Ko so se od Matica odpravili nazaj proti Rokovemu domu, je Ciperle rekel, da bo vozil on. Na začetku naj bi vozil počasi, potem pa je začel divjati, tja do 100 kilometrov na uro.
Ko je Žan po nesreči prišel k sebi, si je odpel pas in poskušal razbiti šipo, a mu ni uspelo. Iz avta je splezal čez sovoznikov sedež in zgroženo ugotovil, da manjka leva stran vozila. Rok in Ciperle sta ležala zunaj. Rok se ni premikal.
Jutro po tragediji so prijatelji nesrečnega mladeniča prižigali sveče na prizorišču tragedije. Kot so nam povedali, sta bila Rok in Ciperle že od vrtca nerazdružljiva prijatelja in oba tudi strastna gasilca v Prostovoljnem gasilskem društvu Moste.
Prav gasilski prijatelji so pred Rokovim domom postavili visok mlaj, na katerem je bila tabla z napisom 18 let. Ko je proslavljal rojstni dan, je povabil tudi mentorja Matica, družila ju je ljubezen do veščine Firefighter Combat Challenge (FCC). Toda Matic je imel doma obiske, zato ni mogel priti. »Bom pa jaz prišel k tebi,« mu je povedal Rok. In res je prišel, skupaj z Žanom in Ciperletom. Matic mu je hotel dati darilo, a se je odločil, da mu ga bo izročil na prvem treningu; šlo je za majico in hlače, ki mu jih je prinesel iz ZDA, kjer je bil nekaj dni prej na svetovnem prvenstvu v FCC.

Rok umrl zaradi njega

Trije mladci naj bi pri Maticu srknili nekaj požirkov piva, po nekaj minutah pa so se poslovili in se odpeljali nazaj proti Rokovemu domu. Ciperle, ki je vedel, da nima izpita, je torej sedel za volan.
Žal pa so morali že nekaj ur pozneje s Policijske uprave Ljubljana sporočiti: »Na Glavarjevi cesti v Komendi se je okrog 3.15 zgodila prometna nesreča, v kateri je domnevno zaradi neprilagojene hitrosti umrl 18-letni sopotnik v avtomobilu, 18-letni voznik pa se je hudo ranil. V vozilu je bil še 20-letni sopotnik, ki je lažje ranjen. Nesreča se je zgodila, ko je voznik na poti skozi Komendo proti Mostam pripeljal iz desnega nepreglednega ovinka v levi ovinek in domnevno zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom. Zapeljal je na bankino, pri čemer se je vozilo obrnilo in trčilo v betonsko ograjo ter se odbilo na vozišče. Med trčenjem v ograjo sta voznik in eden od sopotnikov padla iz vozila ter obležala na vozišču.«
Tožilstvo v obtožbi okrožnemu kazenskemu sodišču v Ljubljani predlaga, naj Matica Ciperleta spozna za krivega, ga kaznuje po zakonodaji ter mu izreče tudi varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja v obliki prepovedi izdaje za pet let. Kot je sklenila avtorica obtožbe, tožilka Irena Primic Kožuh, »obdolženi glede na stopnjo alkoholiziranosti in absolutno prehitro vožnjo v nobenem primeru ni mogel preprečiti nesreče. V posledici takega ravnanja pa je njegov najboljši prijatelj umrl ob praznovanju 18. rojstnega dne.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije