TEHNOLOGIJA

Zaobljena finka ima lep steklen videz

Nokia 8 sirocco ima nov, večji oled-zaslon, več pomnilnika in lep steklen videz.
Fotografija: Okvir je iz jekla, prednja in zadnja stran pa sta šminkersko stekleni. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Okvir je iz jekla, prednja in zadnja stran pa sta šminkersko stekleni. FOTO: Staš Ivanc

Ko je Google leta 2014 predstavil svoj programsko-strojni standard android one, s katerim je želel uporabnikom v navezi s proizvajalci pametnih telefonov ponuditi stabilno uporabniško izkušnjo in redne varnostne popravke mobilnega operacijskega sistema, je imel v mislih predvsem telefone nižjega cenovnega razreda in razvijajoče se trge. Štiri leta pozneje je to vlogo prevzel android go, operacijski sistem, prilagojen slabotnejšim napravam z malo pomnilnika, družini android one pa so se pridružili telefoni, ki stanejo po več sto evrov. In med njimi je tudi najnovejša nokia 8 sirocco, ki s svojimi zmogljivostmi in ceno 750 evrov spada že v zgornji razred.


Oled, a klasični zaslon

Nokia 8 sirocco je naslednica lanske najzmogljivejše nokie 8, ki je bila odličen telefon za še razumno visoko ceno. V bistvu je pri siroccu vse nadgrajeno: delovnega pomnilnika je že v osnovi 6 gigabajtov, shrambe pa je za 128 GB, zaslon je zrasel s 5,3 na 5,5 palca, pa še oled je, kar pomeni odlične kontraste, lepe barve in pravo črnino, nenavadno pa je, da je ostal klasičnih dimenzij 16:9 in ni sledil nareku ožjih zaslonov z razmerjem stranic 18:9. Ima pa zato (samsungovsko) zaobljene robove zaslona na levi in desni strani. Hrbtna stran je, kajpak, steklena in močno odsevna, a zato tudi občutljiva za mastne prste, da o bližnjih srečanjih z betonom raje ne govorimo. Zrasla je tudi cena. Procesor (snapdragon 835) je isti kot pri stari osmici, a je še vedno strašno hiter.

Nokia 8 sirocco se ponaša z zaobljenim oled-zaslonom. FOTO: Staš Ivanc
Nokia 8 sirocco se ponaša z zaobljenim oled-zaslonom. FOTO: Staš Ivanc

Hecna kamera

Glavni kameri imata vsaka po 12 MP ločljivosti, pri čemer ima prva malce bolj odprto zaslonko (f/1,8) in malce večji senzor, druga, telefoto kamera, ki omogoča dvakratno optično povečavo, pa malo manj razprto zaslonko (f/2,6) in malce manjši senzor. Obe se ponašata z optiko cenjene nemške firme Carl Zeiss, s katero je Nokia že sodelovala, presenetljivo pa je, da glavna kamera nima optičnega stabilizatorja slike, ki ga je prejšnja osmica imela. Selfie kamera ima sicer le pet megapikslov, a kljub na prvi pogled nizki ločljivosti dela zelo dobre sebke, če je le svetloba dobra. Od glavne kamere bi človek po specifikacijah pričakoval precej več, nekaj na ravni preostalih visokorazrednikov, a v resnici kar malce razočara. Saj ne da ne bi zmogla narediti dobrih posnetkov tako pri dnevni kot slabi svetlobi, le v tem cenovnem razredu smo se že navadili na vrhunsko fotografijo. Nokijine slike so pogosto preosvetljene, zato zahtevajo malce več nastavljanja, kot smo ga vajeni pri konkurenci. Sirocco kajpak pozna tudi znani bokeh učinek zamegljenega ozadja pri slikanju portretov, a stvar vzame malce več časa, saj se je treba malce poigrati z drsnikom učinka zamegljenosti, preden naredimo res dobro fotografijo. Da se delati odlične posnetke, a zahtevajo malce več dela.


Dober telefon, toda ...

Baterija s kapaciteto 3260 mAh brez težav zdrži cel dan in še kaj več, polni pa se zelo hitro, tako da s tem ni težav. Sirocco pa se je poslovil od avdioizhoda, tako da moramo klasične slušalke priključiti s priloženim adapterjem usb c. Ohišje deluje zelo premijsko, pri čemer je okvir narejen iz jekla (tako kot pri iphonu X), ki je precej močnejši od aluminija, zadnja stran pa je steklena. Pa še nekaj ajfonovskega ima tale sirocco: nima reže za spominsko kartico, s čimer smo omejeni na 128 GB shrambe. No, priznati je treba, da se ta zlepa ne bo tako hitro napolnila, razen če snemamo veliko videov v ločljivosti 4K. Telefon pa je v primerjavi s prejšnjo osmico pridobil vodoodpornost po standardu IP67 (pod vodo naj bi zdržala pol ure meter globoko). In ker je član družine android one, to pomeni, da bo na njem vedno naložena najnovejša in nepredelana različica orea, poleg tega deluje še gladkeje in hitreje od junakov drugih proizvajalcev, ki imajo svoje uporabniške vmesnike. Če povzamemo, gre za res dober telefon, a kaj ko nekateri ponujajo še nekaj več. Pravzaprav siroccu močno konkurenco dela skoraj pol cenejša nokia 7 plus, ki ima identično glavno kamero (z elektronskim stabilizatorjem slike), še zmogljivejšo baterijo, 6-palčni 18:9 zaslon in nekoliko slabotnejši procesor ter manj pomnilnika.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije