Prenovljena trgovina z aplikacijami

Huawei je kar prek videokonference predstavil nov prepogljivi telefon, tablico, prenosnike in nekaj mrežne opreme.
Fotografija: Huaweijeva družina mate: tablica matepad pro, prenosnik matebook X pro in že znani telefon mate 30 pro. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Huaweijeva družina mate: tablica matepad pro, prenosnik matebook X pro in že znani telefon mate 30 pro. FOTO: Reuters

Azijski koronavirus je posledice pustil tudi na področju informacijske tehnologije. Poleg omejenih težav s proizvodnjo naprav in sestavnih delov zanje je najvidnejši udarec odpoved največjega sejma mobilne telefonije na svetu, Svetovnega mobilnega kongresa (MWC) v Barceloni, ki bi moral potekati konec februarja.

Šef Huaweijevega oddelka za potrošniško elektroniko Richard Yu z novim prepogljivim telefonom mate Xs FOTO: Reuters
Šef Huaweijevega oddelka za potrošniško elektroniko Richard Yu z novim prepogljivim telefonom mate Xs FOTO: Reuters
A to ni ustavilo proizvajalcev, da ne bi pokazali svojih novosti. Kitajski Huawei je tako v Barceloni izvedel videokonferenco in na njej predstavil novi pametni telefon s prepogljivim zaslonom mate Xs, zmogljivo tablico matepad pro, prenosnike matebook X in D, nove wifi 6+ in 5G usmerjevalnike ter prenovljeno trgovino z aplikacijami appgallery.
 

Preklopnik za 5G


Mate Xs je naslednik lanskega telefona s prepogljivim zaslonom mate X in v bistvu prinaša močnejši procesor kirin 990 5G z vmesnikom za mobilna omrežja pete generacije. Tudi pomnilnika je enako: 8 GB delovnega in 512 GB shrambe.

Nabor štirih kamer je ostal isti kot pri predhodniku, pri čemer glavna kamera služi tudi za selfieje. Novi mate ima izboljšane tečaje, ki naj bi poskrbeli za gladko odpiranje. V nasprotju s Samsungovim foldom, ki ima glavni zaslon na notranji strani, je pri matu Xs tako rekoč ovit v zaslon. Cena? 2499 evrov.
 

Tablica in prenosniki


Spomladi bo na police prišla nova tablica matepad pro 5G z 10,8-palčnim zaslonom, ki bo po zmogljivostih konkurirala Applovemu ipadu pro, uporabljala bo tudi pisalo M-pencil. Velik poudarek so dali povezljivosti z drugimi Huaweijevimi napravami, pri čemer bo mogoče z eno napravo nadzorovati tudi drugo, okrepili so večopravilnost.


Šef Huaweijevega oddelka za potrošniško elektroniko Richard Yu je napovedal nove modele prenosnikov. Serija matebook X bo opremljena z Intelovimi procesorji desete generacije in bo namenjena zahtevnejšim uporabnikom, povsem novo serijo D poganjajo AMD-jevi procesorji ryzen, ciljajo pa na mlajšo populacijo.
 

Trgovina z aplikacijami


Ker ima Huawei nekaj težav z ameriško administracijo in njegove nove naprave ne smejo uporabljati Googlovih aplikacij in storitev, ni nič nenavadnega, da zadnje čase veliko vlaga v razvoj lastne trgovine z aplikacijami appgallery. Ta ima po svetu že 600 milijonov uporabnikov, na voljo je več kot 45.000 aplikacij, pravijo pri Huaweiju. Ni znano, kolikšen delež te številke predstavljajo kitajski uporabniki, ki nimajo dostopa do Googlove trgovine play, upoštevati pa je treba tudi dejstvo, da je trgovina appgallery prednaložena na vseh Huaweijevih pametnih telefonih.

Za primerjavo: Googlova trgovina play ima več kot milijardo aktivnih mesečnih uporabnikov, ki lahko izbirajo med skoraj tremi milijoni aplikacij. Zato ni čudno, da Huawei na veliko vabi razvijalce z vsega sveta, naj se pridružijo njegovi tržnici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije