Položnica bo precej nižja: poglejte, koliko boste plačali elektriko in plin za tri mesece

Vlada je odredila znižanje cen elektrike, temu so sledili ponudniki z dodatnim znižanjem. Nekateri nižajo tudi ceno zemeljskega plina. 
Fotografija: Elektrika – tri mesece nižja položnica. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Elektrika – tri mesece nižja položnica. FOTO: Roman Šipić, Delo

Po vladnem ukrepu in dogovoru s ponudniki električne energije, da bo naslednje tri mesece cena električne energije za gospodinjstva in malo gospodarstvo nižja za okoli 20 odstotkov, se je nekaj podjetij odločilo za dodatni ukrep. Nekateri ponudniki so temu dodali še znižanje zemeljskega plina, kar bo bržkone mnogim gospodinjstvom v teh hladnih tednih prišlo še kako prav.
 
Kot prvi so se za ukrep znižanja elektrike odločili pri GEN-I. »Kot prvi dobavitelj električne energije v Sloveniji znižujemo cene v času, ko so se številna gospodinjstva in mala podjetja znašla v stiski. Upamo, da bodo našemu zgledu sledili vsi gospodarstveniki, ki to danes zmorejo, ne le energetiki. Zdaj ni čas za kovanje dobičkov in lastne interese, ampak za solidarnost,« je dejal Robert Golob, predsednik uprav GEN-I.

S tem so sledili odločitvi vlade in agencije za energijo, da gospodinjske in male poslovne odjemalce oprosti plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (prispevek za SPTE in OVE) in tarifne postavke za obračunsko moč. S temi spremembami bo račun za elektriko naslednje tri mesece nižji več kot 22 odstotkov.
 
Sledili so že drugi ponudniki energije in dodali znižanje cene tudi za zemeljski plin. »Ker smo vedno zagovarjali, da so kupci na prvem mestu in ker se zavedamo resnosti situacije, stiske ljudi in težav, s katerimi se soočajo manjši poslovni kupci, smo poleg ukrepov, ki jih je že sprejela država, kot so ukrepi za gospodarstvo in prebivalstvo ter oprostitev tarifne postavke za obračunsko moč in prispevka za OVE in SPTE, sprejeli odločitev, da gospodinjstvom in malim poslovnim kupcem pri računih za marec, april in maj 2020 znižamo cene električne energije in plina,« pa je poudaril direktor Energije plus Bojan Horvat
Trenutno je precej mrzlo, zato bodo računi visoki, znižanje cen pa dobrodošlo. FOTO: Vladans, Getty Images, Istockphoto
Trenutno je precej mrzlo, zato bodo računi visoki, znižanje cen pa dobrodošlo. FOTO: Vladans, Getty Images, Istockphoto

GEN-I

GEN-I bo vsem svojim gospodinjskim odjemalcem in malim poslovnim odjemalcem za 15 odstotkov znižal ceno električne energije za obdobje treh mesecev. Odjemalci GEN-I bodo dodatnega znižanja deležni že na marčevskem računu. Za povprečnega odjemalca GEN-I bo tako skupaj nižji za skoraj 30 odstotkov.
 

Energetika Ljubljana

Za člane kluba zvestobe Zvestoba ogreva (še vedno lahko postanete člani)  bo omogočila nižjo ceno plina v Sloveniji. Ta je od rednega cenika nižja za kar 20 odstotkov. V času izrednih razmer, zaradi katerih mora biti velika večina prebivalcev doma, bo prihranek občuten pri strošku za ogrevanje, saj imamo namesto pomladi spet zimo, kakor tudi pri porabi plina za kuhanje. Hkrati bo
Energetika Ljubljana za 10 odstotkov znižala ceno zemeljskega plina tudi vsem ostalim odjemalcem, ki so na rednem ceniku in niso člani kluba. Znižana cena velja do vključno maja oziroma do konca izrednih razmer.

 
Energija plus

Energija plus bo od marca do maja 2020 za gospodinjstva in male poslovne kupce znižala cene elektrike za 5 odstotkov in cene zemeljskega plina za 30 odstotkov ter pripisala 500 točk v lojalnosti program Moj Plus. Dodajajo: »Napovedano  znižanje cene električne energije predstavlja pri povprečnem kupcu na osnovnem paketu 2,4 odstotka nižje stroške položnic za električno energijo. Ob že sprejetih ukrepih države pa bo skupaj račun za gospodinjstva tako nižji za 27 odstotkov.«  

Za zemeljski plin so za svoje kupce zagotovili popust v višini kar 30 odstotkov na obstoječe cene in velja za mesece marec, april in maj 2020. Znižanje predstavlja pri povprečnem kupcu na osnovnem paketu 17,2 odstotka nižje stroške položnic za zemeljski plin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije