ODPOKLIC

Opozorilo v Sloveniji: Zavrzite to živilo, mogoča je zastrupitev ali celo smrt

Objavljeno 05. december 2018 18.11 | Posodobljeno 05. december 2018 20.19 | Piše: Ma. M.

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja. 

Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Zveza potrošnikov Slovenije opozarja na izdelek BIO grenka marelična jedrca zaradi visoke vsebnosti cianovodikove kisline. Ta je za ljudi strupena in lahko privede do zastrupitev, pišejo na svoji spletni strani.

Če imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, saj ste upravičeni ste do povrnitve kupnine.

image
Objavljen je odpoklic BIO grenkih mareličnih jedrc. FOTO: ZPS
Jedrca mareličnih koščic (grenka ali sladka) predstavljajo resno tveganje za zastrupitev s cianidom, pravi mnenje Evropske agencije za varnost hrane, EFSA, iz aprila 2017. Jedrca mareličnih koščic vsebujejo amigdalin (cianidni glikozid), ki se ob žvečenju spremeni v cianid. V primeru zastrupitve s cianidom prenos kisika med celičnim dihanjem preneha delovati, nastopi lahko smrt. Zastrupimo se lahko že z zaužitjem enega večjega jedrca ali dveh do treh manjših, smrtna doza pa je odvisna od človekove teže, zato so otroci bolj izpostavljeni. Jedrca naj bi učinkovala kot pomoč pri zdravljenju raka, a opozarjamo, da znanstvenih dokazov za to trditev ni. Znani so le smrtni primeri zaradi zastrupitve z mareličnimi jedrci.
Deli s prijatelji