SKRAJNI UKREPI

V Italiji brezplačne parcele družinam s tremi otroki?

Pri naših sosedih želijo povečati rodnost.
Fotografija:
Odpri galerijo

V Italiji imajo vse manjšo rodnost, celo najnižjo v Evropi, zato je ena od desnih strank prišla na dan z zanimivim predlogom – da bi vlada družini namenila brezplačno zemljišče, potem ko se ji rodi še tretji otrok. T. i. zemlje za otroke se je domislila skrajno desna populistična stranka, ki je sicer del koalicije in sodeluje pri sestavi proračuna. »Pravijo, da imajo Italijani malo otrok in nekaj je treba storiti, da to spremenimo. Ministrstvo želi sodelovati na tak način, da bi ruralna področja namenili družinam s tremi otroki,« je dejal kmetijski minister Gian Marco Centinaio.

Če bi predlog sprejeli, bi lahko starši otrok, rojenih med letoma 2019 in 2021, dobili brezplačno v najem državno kmetijsko zemljo in jo obdelovali 20 let. Potem bi lahko brez obresti zemljo tudi odkupili.

Srednjeveški ukrepi

Vendar pa predlog ni ravno naletel na plodna tla, kritiki so ga ocenili, da je takšne srednjeveške prijeme uporabljal Benito Mussolini, ko je želel dvigniti italijansko populacijo v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja. »Politika, ki spodbuja rodnost in družine, je seveda dobrodošla, toda treba je poiskati rešitev, ki bo v skladu z italijanskim pravnim redom in evropskimi standardi, kot je denimo materinski in očetovski dopust,« je dejal nasprotnik predloga Gianni Pittella.

V Italiji je bilo lani le 464.000 rojstev, kar je rekordno malo in še za dva odstotka manj kot v letu 2016.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije