KAKO RAVNATI?

Trma pri otrocih lahko privede do samopoškodovanja

Pri napadu trme nekateri vpijejo na ves glas in se ne pustijo prijeti. 
Fotografija: Trma pri otrocih je nekaj popolnoma normalnega.
Odpri galerijo
Trma pri otrocih je nekaj popolnoma normalnega.

Trma pri otrocih je pogosta in mnogi starši se ne znajo spopadati s takšnimi izpadi. Strokovnjaki imajo za vas nekaj koristnih nasvetov.

Kaj je trma?

Trma je povsem naravna in nujna reakcija otroka na naše vzgojne zahteve, težnje, da bi ga preoblikovali in socializirali. Trmi se pri dve- do triletnem otroku ne moremo popolnoma izogniti, izognili bi se ji le tako, da bi se odpovedali otrokovi vzgoji.

Nekateri otroci pa ne prenesejo, da bi jih držali v naročju, kadar jih zgrabi bes, ker imajo občutek, da jih omejujemo, in to jih le še bolj razjezi. Takrat je najboljše, da odstranimo vse, kar bi otrok lahko razbil, in ga poskusimo zavarovati, da se ne bi kam zaletel ali udaril. Najboljše je mirno in razumevajoče počakati, pa če je še tako težko.

Kako ravnati ob izbruhu trme?

Otrokova trma ni njegova slabost ali značajska napaka, temveč le razvojna značilnost otrok. To je torej običajna razvojna posebnost in pomemben most k nadaljnjemu dozorevanju. To je prvi pomembni izraz otrokove razvijajoče se osebnosti z lastno voljo. Trma je tudi otrokova želja, da bi zavestno vplival na okolje okoli sebe in ga spreminjal, zato v takih primerih najbolje ravnamo, če smo čim strpnejši in razumevajoči, če otroku ne ukazujemo preveč in ga ne priganjamo, mu ne postavljamo prepovedi in ga ne postavimo pred zid, od koder se bo rešil le z izbruhom.

Otrok ne sme nikoli dobiti občutka, da je bil zaradi izbruha trme nagrajen ali kaznovan. S svojim obnašanjem mu moramo dokazati, da taki izbruhi ničesar ne spremenijo ne na boljše, ne na slabše. Če ga je trma prijela, ker mu nismo pustili iti na vrt, ga tudi zdaj ne smemo pustiti. Nikakor se ne smemo pustiti izsiljevati z otrokovim vpitjem, tudi če ga vsi okrog nas pomilujejo.

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije