NOVA TELEFONA

Še večji in še boljši

Velika pametna telefona samsung galaxy note 10 in 10+ ponujata vse, kar potrebuje zahteven uporabnik, in še kaj več.
Fotografija: Ni kaj, note je lep in močan telefon. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ni kaj, note je lep in močan telefon. FOTO: Reuters

Ko je poletje v polnem zagonu, Korejci po navadi poskrbijo za navdušenje z novim fabletom galaxy note, torej pametnim telefonom, ki je po velikosti že bliže tablici. In tokrat so pri Samsungu predstavili kar dva nota, in sicer note 10 in note 10+. Prvi ima 6,3-palčni zaslon, drugi pa kar 6,8-palčnega, kar je, preračunano v naše mere, 16 in 17,27 centimetra.

Eden od adutov Samsungovih notov je priloženo pisalo. FOTO: Reuters
Eden od adutov Samsungovih notov je priloženo pisalo. FOTO: Reuters
A pri tem zaradi sodobnega razmerja stranic (19 : 9 namesto že kar zastarelih 16 : 9) in t. i. brezkončnega, torej zaobljenega zaslona sploh ni tako ogromen, kot bi morda pričakovali. Seveda pa ne manjka zdaj že tradicionalno pisalo S pen, ki v najnovejši različici omogoča tudi upravljanje nekaterih funkcij z mahanjem. Nič čudnega, da nekateri pravijo, da je idealen telefon za Harryja Potterja.
 

Nadgrajene kamere


Četverica kamer je v osnovi ista kot pri spomladanski seriji S10, le da so jih še nekoliko dodelali in dosegli tako dobre rezultate, da je samsung galaxy note 10+ na fotografskem portalu DxOMark po nekaj letih vladavine Huaweijevih serij P in mate zasedel prestol najboljšega fotofona. Bomo videli, kako bo jeseni, ko bodo Kitajci pokazali novega mata 30 pro.

Če pogledamo DxOMarkove ocene, lahko vidimo, da je nekdanji prvak P30 pro morda majceno boljši na področju same fotografije (med drugim ponuja odličen nočni način in kar petkratni optični zoom, Samsung pa še vedno le dvakratnega), Samsung pa je opazno pred njim v svetu videa, kjer so naredili res konkreten napredek. Korejci so močnejši tudi pri selfiejih, saj kot edini med velikimi imeni ponujajo prednjo kamero z avtofokusom.
 

Megafon


Poskrbljeno je tudi za močno notranjost, kjer tiktaka novi Samsungov osemjedrni procesor exynos 9825, ki v navezi z 8 oziroma 12 GB delovnega pomnilnika poskrbi za raketno hitro delovanje, za shrambo pa je že v osnovnih različicah obeh notov na voljo zajetnih 256 gigabajtov, pri čemer lahko v note 10+ vtaknemo tudi do 1 TB veliko spominsko kartico. Hitrejše je tudi polnjenje baterije (3500 in 4300 mAh), čeprav je še vedno dodan le slabotnejši napajalnik.


Nova nota obvladata tudi brezžično in brezžično povratno polnjenje, se pravi, da lahko le z dotikom polnita druge telefone. Seveda pa je za tako močan telefon treba odšteti kar lep kupček denarja: note 10 je mogoče prednaročiti (prodaja steče 23. avgusta) za 940 evrov, note 10+ pa za 1080 oziroma 1180 evrov (različica s 512 GB shrambe). Kaj več pa v testu, ko telefona priromata v našo redakcijo. Staš Ivanc

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije