POSTOPEK IN CENA

Rojstvo in odvzem matičnih celic: kdaj in kako?

Objavljeno 27. februar 2019 18.00 | Posodobljeno 14. februar 2019 12.59 | Piše: P. K.

Vse, kar morate vedeti o postopku. 

FOTO: Tomi Lombar, Delo
Matične celice so prve celice, ki jih tvori človeško telo in so predhodnice vseh. Imajo sposobnost, da se nenehno obnavljajo in preobrazijo v tiste, ki telesu manjkajo. V ortopediji najpogosteje uporabljajo matične celice pri spremembah na mišicah, kitah, vezeh, kosteh in hrustancu. 

Zdravljenje z matičnimi celicami je danes rutina. V svetovnem merilu je bilo od leta 1957 opravljenih že več kot milijon zdravljenj, predvsem s področja transplantacijske medicine. Od tega je bilo 35.000 zdravljenj zaradi mnogih prednosti že izvedeno z matičnimi celicami iz popkovnične krvi shranjene v biobankah. Največji delež rasti uporabe matičnih celic iz popkovnične krvi pa je zaznan prav v skupini ljudi, mlajših od 18 let.

Odvzem matičnih celic

Takoj po porodu vašega novorojenčka se popkovina prereže. Popkovnično kri ali vzorec popkovničnega tkiva s popkovnice odvzame sestra, zdravnik ali babica. Postopek je neboleč, neinvaziven, brez kakršnega koli tveganja za otroka in traja manj kot 10 minut. Gre za tako enostaven postopek, da ga večina sploh ne zazna. 

Svojemu načrtu poroda lahko sledite, kot ste načrtovali; na primer porod v vodi. Vaš partner še vedno lahko prereže popkovino, še vedno lahko poslušate glasbo in tudi vaši najbližji so lahko prisotni pri porodu. Tudi če se odločite za kasnejši prerez popkovine, to ne bo vplivalo na kvaliteto ali kvantiteto zbrane popkovnične krvi. Odvzem vzorca v nikakršni obliki ne moti poroda.

Cene kar visoke

Različni ponudniki v Sloveniji in Evropi ponujajo različne pakete shranjevanja matičnih celic. Cene se gibljejo od 1600 evrov pa vse tja do 3500, odvisno od tega, za koliko let želite popkovnično kri shraniti in kolikšno količino. Nekateri ponudniki ponujajo tudi možnost plačila na obroke. 
Deli s prijatelji