TELEFONI

Poceni trojica

Huaweijevi vstopni modeli Y5, Y6 in Y7 so telefoni za nezahtevne uporabnike. Tukaj gre bolj za golo funkcionalnost.
Fotografija: Zasloni so veliki, ločljivost pa je omejena na 720p. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Zasloni so veliki, ločljivost pa je omejena na 720p. FOTO: Staš Ivanc

Že nekaj časa nismo pogledali, kaj ponuja Huawei na spodnjem delu cenovne lestvice. Kitajci so si že pred leti postavili cilj postati najboljši med najboljšimi, kar jim tudi dobro uspeva – no, v zadnjem času imajo precej resne težave z ZDA in njihovo prepovedjo poslovanja s Huaweijem. Kljub temu poleg pametnih telefonov visokega in srednjega razreda še vedno izdelujejo tudi aparate za tiste, ki za telefon nočejo odšteti prav veliko denarja.
 

Osnovna fotografija


Huaweijeva serija Y, ki jo osvežijo vsako leto in ji le dodajo novo letnico, je namenjena nezahtevnim uporabnikom, še posebno modela Y5 in Y6, medtem ko je Y7 že nekje na pol poti v srednji razred. Vsi uporabljajo isto kamero s 13 milijoni točk, le Y7 ima še dodatno globinsko kamero za boljši učinek zamegljenega ozadja pri portretih. Fotografije so pri vseh treh povsem spodobne pri dobri svetlobi, pri čemer se Y7 zanaša tudi na umetno inteligenco pri prepoznavanju prizorov.
Videz daje vtis dražjih telefonov. FOTO: Staš Ivanc
Videz daje vtis dražjih telefonov. FOTO: Staš Ivanc

A pozor: čeprav hrbtno stran krasi napis AI camera, rezultati seveda ne bodo takšni kot pri (tudi do nekajkrat) dražjih Huaweijevih telefonih. Bolj ko je slaba svetloba, slabše so fotografije, ki postanejo meglene in s spranimi barvami. A seveda v tem cenovnem razredu ne moremo pričakovati fotografskih in videopresežkov.
 

Velik zaslon


V modelih Y5 in Y6 tiktaka štirijedrni Mediatekov procesor, ki je pri prvem opremljen z 2 GB delovnega pomnilnika in 16 GB shrambe, pri drugem pa je shramba dvakrat večja, medtem ko ima Y7 malce hitrejši procesor snapdragon 450 ter 3 GB rama in 32 GB notranjega pomnilnika. Na srečo vsi trije modeli sprejmejo spominsko kartico sd. Pri Y5 se takoj opazita podhranjenost procesorja in majhnost delovnega pomnilnika, medtem ko lahko na Y7 odigramo že večino (nezahtevnih) iger; tiste ta hude se tako ali tako ne bodo niti hotele prenesti iz Googlove trgovine play.

Zasloni so veliki 5,71, 6,09 in 6,26 palca z ločljivostjo 720p in delujejo zadovoljivo, le pri Y5 je malce preveč modre barve. Na zgornjem delu zaslona je kapljica s selfie kamero, ki ima pri Y5 le pet milijonov točk, pri drugih dveh pa osem milijonov. Ni bogvekaj, a za kak selfie za objavo na družabnih omrežjih je dovolj.
 

Še nekaj malenkosti


Y7 ima tudi čitalnik prstnih odtisov, pri drugih dveh pa se bo treba zadovoljiti z vnašanjem pin-kode ali s prepoznavo obraza, pri čemer ni odveč opozoriti, da je v tem cenovnem razredu odklepanje z obrazom precej nezanesljivo, pa še prelisičiti se ga da. Najmočnejši iz trojice se ponaša z veliko baterijo (4000 mAh), ki mu daje dovolj energije za več kot dan dela, pri drugih dveh pa je za četrtino manjša.


Sama oblika pri trojici je povsem simpatična, pri čemer je pri Y5 možna tudi hrbtna stran iz umetnega usnja. Če potegnemo črto: gre za telefone za nezahtevne uporabnike, ki poleg klicev in esemesov pogledajo še elektronsko pošto, preverijo stanje na facebooku in morda kdaj odigrajo kako lahko igrico. Aja, še cene: od 130, 140 in 190 evrov, pri čemer ni odveč dodati, da vsi operaterji ne ponujajo vseh modelov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije