PONEKOD SMEŠNO POCENI

Bralca skoraj kap, ko je natankal gorivo

V Sloveniji lezemo navzgor, v ZDA pa je poln rezervoar bencina tako poceni, da je že smešno.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters

LJUBLJANA, CARMEL – Cene goriv spet gredo v nebo. Tako visoke so bile pred približno tremi leti. Če se včeraj niste odpravili na bencinsko črpalko, bo danes vsak natočen liter bencina stanje na vašem računu zmanjšal za dodatnega 2,4 centa, dizla pa 2,5. Pri 40-litrskem rezervoarju to pomeni okoli evro več, pri 60-litrskem pa že skoraj 1,5 evra.


Seveda obstajajo na svetu države, kjer za gorivo plačujejo manj kot mi. Pa nam sploh ni treba daleč. V Avstriji po podatkih AMZS stane liter 95-oktanskega bencina 1,217 evra – pri nas 1,351 ali 11 odstotkov več. Razlika pri dizlu je podobna: 9,7 odstotka dražji je v Sloveniji. Da se to pri polnem rezervoarju precej pozna, verjetno ni treba posebej omenjati.

ZDA se ne morejo kosati s Slovenijo

Iz ZDA pa se nam je javil bralec, ki vandra po Kaliforniji. Ustavil se je v kraju Carmel in jeklenega konjička napojil s skoraj 43 litri bencina (ali 11,349 galone). Ko je videl račun, se mu je precej nasmejalo, saj je znašal 41,98 dolarja. Iz bančnega izpiska je razvidno, da je to pomenilo preračunanih 34,79 evra. Za primerjavo: v Sloveniji bi ga enaka količina bencina stala približno 58 evrov ali kar 67 odstotkov več!

Toliko je bralca stalo gorivo. FOTO: Bralec
Toliko je bralca stalo gorivo. FOTO: Bralec

Toliko je bralca stalo gorivo. FOTO: Bralec
Toliko je bralca stalo gorivo. FOTO: Bralec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije