ZDRAV IMUNSKI SISTEM

Osem nasvetov za zdravje imunskega sistema

Visokozveneči prehranski dodatki, ki slišijo na ime »imunostimulans«, imajo zelo kratek in dvomljiv rok trajanja. Skratka, kdor ne je normalno, bo zbolel.
Fotografija: Kolostrum ima neprepričljive izzide študij, zdi se, da nima posebnega pozitivnega učinka na imunski sistem. FOTO: Getty images
Odpri galerijo
Kolostrum ima neprepričljive izzide študij, zdi se, da nima posebnega pozitivnega učinka na imunski sistem. FOTO: Getty images

Spodbujajoče snovi za imunski sistem prodajajo na vsakem vogalu, kaj vogalu, vedno, ko kliknete na internetni brskalnik, vam bo od kod kakšna priletela.

Če bi vse to delovalo in bi bile imunske celice res tako dobro stimulirane, bi večina preizkuševalcev pripravkov pristala na Onkološkem Inštitutu in podobnih institucijah, kjer pobijajo celice, ki so preveč stimulirane, bolezni pa imenujemo limfomi in levkemije ...

Preveč močno spodbujenega imunskega sistema si torej ne želimo, ker telo zanj nima dovolj dela. Še posebno če te imunske celice ne vedo dobro, kaj bi počele. Imunski odziv ni namreč samo splošen, je tudi »nekako« vzgojen glede na našo gensko regulacijo in nevarnosti, ki prežijo iz okolja.

Visokozveneči prehranski dodatki, ki slišijo na ime »imunostimulans«, imajo zelo kratek in dvomljiv rok trajanja. Pogosto je njihov učinek bolj teoretičen, brez pravega dokaza v praksi.

Gladko jih namreč premaga navaden cuker. Tako boste v priporočilih, kako zmanjšati poškodbo imunskega sistema, najprej srečali pozitivne raziskave z ogljikovimi hidrati.

1. Sadje in zelenjava sta glavna vira flavonoidov in polifenolov. Zato se držite priporočila avstralskega inštituta za šport, da naj bodo imunostimulansi na vašem krožniku predvsem kot normalna hrana.

2. Kvercetin je vrsta flavonoida, ki sodi med najbolj obetajoče protivnetne snovi in tudi študije na ljudeh nakazujejo manj prehladnih obolenj. Najdemo ga tudi v agrumih.

image_alt
Gremo raje na tržnico kot v lekarno

3. Epikahektin prav tako sodi med obetajoče zvezde med flavonoidi. Je v kakavu in temni čokoladi.

4. Ne pozabite na rosveratrol oziroma kozarec rdečega vina ob regeneracijskem obedu po naporni kolesarski turi.

5. Vitamin C in vitamin E, če ni posebne povečane zahteve po njunem uživanju, sta trenutno iz mode. Nimamo dobrih raziskav, ki bi potrdile ugoden učinek velikih odmerkov na imunski sistem.

6. Tudi za uživanje multivitaminskih pripravkov, kadar jeste normalno prehrano, ki je polnovredna in vsebuje zadosti sadja in zelenjave, ni posebne potrebe.

image_alt
Tri najslabše pijače za naše črevesje

7. Kolostrum ima neprepričljive izzide študij, zdi se, da nima posebnega pozitivnega učinka na imunski sistem.

8. In ponovno: ni ga čez prehrano, ki je uravnotežena in vsebuje primerne količine kakovostnih živil, tudi sadja in zelenjavo. Zdi se, da je primerna prehrana, ki ji dodamo primerno količino ogljikovih hidratov in beljakovin za potrebe športa, zdaj najbolj obetajoča strategija za zdrav imunski sistem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije