TEKOČA ENERGIJA

Kaj vse najdemo v energijskih napitkih

Ste se kdaj vprašali, kaj je v teh pijačah in kaj te sestavine povzročijo našemu telesu?
Fotografija: V tovrstnih napitkih najdemo tudi snov glukuronolakton, ki ga sicer telo tvori samo. FOTO: Arhiv Polet/Slovenske novice/Shutterstock 
Odpri galerijo
V tovrstnih napitkih najdemo tudi snov glukuronolakton, ki ga sicer telo tvori samo. FOTO: Arhiv Polet/Slovenske novice/Shutterstock 

Ljudje so si skozi zgodovino pomagali z različnimi stimulativnimi snovmi, da so laže zdržali oziroma premagovali velike fizične ali psihične napore.

Športniki in rekreativci naravnost obožujejo energijske pijače. No, to lahko potrdijo tudi starši najstnikov, med katerimi je prav tako priljubljena, čeprav ne športajo.  

V nekaterih kulturah si privoščijo skodelico kave ali pravega čaja, ponekod žvečijo dele rastlin ali iz njih pripravljajo izvlečke. 

A v urbanem okolju razvitega sveta je med mladimi primat prevzel sodobni energijski napitek. Sladko pijačo z dodatkom različnih kombinacij in količin kofeina, tavrina, vitaminov skupine B, glukuronolaktona, L-karnitina in izvlečkov nekaterih rastlin (ginseng, ginko, gvarana ...) najdemo na policah trgovin pod različnimi komercialnimi imeni.

Vzroki za uživanje teh napitkov so različni: pomaga nam proti zaspanosti, pri učenju, športu ...

Pa ste se kdaj vprašali, kaj je v teh pijačah in kaj te sestavine povzročijo našemu telesu? 

Z besedo energijski napitki poimenujemo gazirane pijače, ki so običajno pakirane v ozkih pločevinkah, vsebujejo veliko kofeina, sladkorja, nekatere vitamine iz skupine B, aminokisline in rastlinske stimulanse.

Ciljna skupina so mladi kupci med 18 in 30 letom starosti, ki imajo radi moč in hitrost, in kar naj bi jim ti produkti pomagali doseči.

image_alt
Alpe Adria trail je pohod po rajskem vrtu

Kaj vse najdemo v energijskih napitkih?

Ena od sestavin teh napitkov je taurin, aminokislina, ki pomaga pri razvoju možganov in sodeluje pri reguliranju ravni vode in elektrolitov v krvi. Menijo tudi, da vsebuje antioksidante. Vsebujejo jo živila, kot so meso, ribe, materino mleko. Najdemo ga tudi v prehranskih dopolnilih, saj izboljšuje učinke športne aktivnosti, s čimer lahko tudi pojasnimo njegovo uporabo v energijskih napitkih.

Nekateri so prepričani, da skupaj s kofeinom izboljša umske sposobnosti, medtem ko se znanstveniki s takšnimi učinki ne strinjajo. Najvišji priporočen vnos taurina je 3000 mg na dan, ne vemo pa še veliko o posledicah prekomernega dnevnega vnosa.

V tovrstnih napitkih najdemo tudi snov glukuronolakton, ki ga sicer telo tvori samo. Telo ga uporabi pri procesih razstrupljanja. Znanstvenikom še ni uspelo odkriti, kaj pomeni za telo, dodaten vnos te snovi. Iz hrane ga telo namreč absorbira od 1 do 2 miligramov na dan, iz energetskih pijač pa kar od 840 do 1800 miligramov.

image_alt
42-letna mama z dvema najstniškima otrokoma gre končno v fitnes

Stroka ostaja zadržana glede posledic. Nekateri proizvajalci pijačam dodajajo tudi nekatere vitamine skupine B. Zaradi teh dodatkov pijače dajejo vtis zdravega živila, četudi le malenkostno povečajo dnevni vnos vitaminov.

Med pogostimi sestavinami energijskih pijač je gvarana, rastlina iz Južne Amerike. Ta poleg kofeina vsebuje majhne količine teobromina, teofilina in tanina, snovi, ki jih najdemo tudi v čaju. Čeprav je rastlina zdravju koristna, lahko v kombinaciji s kofeinom povzroči zastrupitev.

Večina energijskih pijač vsebujejo kofein, ki nam samo trenutno dvigne nivo energije, kasneje pa se ta spusti še na nižjo raven, kot je bil pred zaužitjem pijače. Mnenja o škodljivosti teh pijač so deljena, odločitev je vaša.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije