HUJŠANJE

Je to misija nemogoče? Kako shujšati in hkrati pridobiti mišice

Ali je mogoče hkrati izgubiti maščobo in pridobiti mišice? Lahko, a je zahtevno.
Fotografija: Pri doseganju obeh ciljev je ključno spremljanje napredka, prilagajanje prehrane in vadbe ter potrpežljivost. FOTO: Viktor Gladkov/Getty Images
Odpri galerijo
Pri doseganju obeh ciljev je ključno spremljanje napredka, prilagajanje prehrane in vadbe ter potrpežljivost. FOTO: Viktor Gladkov/Getty Images

Izguba maščobe in pridobivanje mišične mase sta lahko povezana procesa, vendar je to zelo težek izziv. Ključni dejavniki, ki vplivajo na možnost hkratnega zmanjševanja maščobe in povečevanja mišične mase, so prehrana, vadba in genetska zasnova posameznika.

Prehrana je torej spet ključnega pomena

Za izgubo maščobe je treba ustvariti kalorični primanjkljaj, kar pomeni, da je treba zaužiti manj kalorij, kot jih porabimo.

Nasprotno pa za pridobivanje mišične mase potrebujemo kalorični presežek, kar pomeni, da je treba zaužiti več kalorij, kot jih porabimo. Ta nasprotja v prehrani zelo otežijo hkratno doseganje obeh ciljev.

Vadba je ključna

Za izgubo maščobe je koristna kombinacija kardiovaskularne vadbe in vadbe z utežmi, medtem ko je za pridobivanje mišične mase najbolj učinkovita vadba z utežmi, ki spodbuja rast mišic. Čeprav je mogoče kombinirati obe vrsti vadbe, je težko doseči najboljše rezultate pri obeh ciljih hkrati.

Pomembnost genetske zasnove

Genetika lahko igra ključno vlogo pri tem, kako telo reagira na prehrano in vadbo. Nekateri ljudje imajo boljše predispozicije za izgubo maščobe, drugi pa za pridobivanje mišične mase.

Čeprav je hkratno zmanjševanje maščobe in povečevanje mišične mase izziv, ni nemogoče. Nekateri posamezniki, zlasti začetniki ali tisti z višjim odstotkom telesne maščobe, lahko opazijo rezultate obeh ciljev na začetku svoje fitnes poti. Vendar pa se lahko sčasoma proces upočasni in postane bolj zapleten.

Pri doseganju obeh ciljev je ključno spremljanje napredka, prilagajanje prehrane in vadbe ter potrpežljivost. Poleg tega je koristno posvetovati se s strokovnjakom, kot je osebni trener ali nutricionist, ki vam lahko pomaga pri oblikovanju pravilnega načrta za dosego tega cilja oziroma izziva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije