HUJŠANJE

5 ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez občutka krivde

Od Atkinsove do paleo diete, večina spodbuja uživanje čim manj ogljikovih hidratov. Pa si hidrati zares zaslužijo biti na slabem glasu?
Fotografija: Ogljikovim hidratom se torej ni treba izogibati ali jih popolnoma črtati iz prehrane. FOTO: Tanja Drinovec 
Odpri galerijo
Ogljikovim hidratom se torej ni treba izogibati ali jih popolnoma črtati iz prehrane. FOTO: Tanja Drinovec 

Zdravo življenje in diete v veliki večini spodbujajo posameznika, da se v največjem možnem loku izogne ogljikovim hidratom, ko skrbijo za telesno spremembo, a prav te spremembe niso vedno pozitivne.

Čeprav laiki že leta poslušajo, da so ogljikovi hidrati tako rekoč neuporabni in samo redijo, ni nujno tako. To so hranila, ki jih telo nujno potrebuje za delovanje. To ve vsak športni rekreativec, ki se je resneje lotil svojega priljubljenega športa.

Ogljikovim hidratom se torej ni treba izogibati ali jih popolnoma črtati iz prehrane.

Čeprav nekateri res redijo, obstaja veliko živil iz te skupine, ki so izjemno zdrava in tudi koristna pri hujšanju.

image_alt
Lažje je hujšati zjutraj kot zvečer. A le s športom se ne da

Ajda

Ajda je pravo superživilo, čeprav ne maramo tega izraza. Ima nekoliko več beljakovin kot riž in testenine, prav tako ne vsebuje glutena. Priporočamo, da si za zajtrk privoščite ajdovo kašo, pito pa pripravite z ajdovimi kosmiči.

Oves

Zakaj si ne bi privoščili ovsenih kosmičev? Ker ima oves veliko vlaknin, vzdržuje občutek sitosti in tako preprečuje prenajedanje. Pri pripravi obvezno izberite ovsene kosmiče brez dodanega sladkorja, za okus pa jim dodajte nekaj sadja ali oreščkov.

Sladki krompir

Imate radi sladki krompir? Lahko vam pomaga pri hujšanju. Pospešuje metabolizem, njegova kalorična vrednost pa ni previsoka. Pazimo le, da pri pripravi ne pretiravamo s količino maščobe.

image_alt
Sedem skupin živil za boljše športne rezultate, uspehe v službi in pri študiju

Buča

Kmalu jih bomo imeli v izobilju. Buča je izjemno koristno živilo, ki ga lahko uživate kot prilogo, del solate, prigrizek, predjed, glavno jed in sladico. Ima dokaj nizko kalorično vrednost, hkrati pa ima veliko vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prebavo in povzročijo daljši občutek sitosti.

Jagodičevje

Skoraj vsi obožujemo grozdje, borovnice, ribez in drugo jagodičevje, kajne? Je zelo bogato z antioksidanti in ima tudi malo kalorij. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov jagodičevje krepi imunski sistem in lahko deluje protivnetno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije