HODIMO VSAK DAN

10 bolezni, ki jih preprečujemo s hojo

Kolikor ste stari, toliko minut hodite vsak dan! Zgodilo se bo to ...
Fotografija: Hoja lajša simptome depresije. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Hoja lajša simptome depresije. FOTO: Jure Eržen

Hoja je najpreprostejša oblika športne rekreacije. Zato je tudi najbolj množična oblika rekreiranja. Pot ob žici je vsakoletni slovenski dokaz za to. 

image_alt
Hoja je zakon

Preprost neprekinjen sprehod dela čudeže s telesom. Tukaj so bolezni, ki jih preprečuje.

1. Hoja preprečuje zgodnji pojav demence, zmanjšuje tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni in izboljša splošno psihično počutje.

2. Raziskano je, da dobro vpliva tudi na vid, torej pomaga pred morebitnimi težavami, kot je glavkom. Če hodite, trenirate tudi vid. No, saj zato rečemo, da hodimo tudi zaradi krasnih razgledov, ki se ponujajo v naravi.

3. Hoja ni nič manj učinkovita kot tek, ko gre za preprečevanje bolezni srca.

4. Je aerobna vadba, kar pomeni, da poveča pretok kisika v krvnem obtoku in pomaga pri odstranjevanju toksinov, kar je odlično za pljuča.

5. Kot vadba je presenetljivo učinkovit način za preprečevanje sladkorne bolezni.

6. Samo pol ure hoje vsak dan ne zmanjša le tveganja za nastanek raka debelega črevesa, temveč tudi izboljša prebavo in uravnava delovanje črevesja.

7. Okoli 10.000 korakov na dan je lahko enako učinkovitih kot celotna vadba v telovadnici, še posebno če dodate nekaj intervalov ali hojo v hrib.

8. Hoja zagotovi večjo gibljivost sklepov, prepreči izgubo kostne gostote in celo zmanjša tveganje za zlome.

9. Je rešilna bilka za tiste, ki imajo bolečine v hrbtu.

10. Lajša simptome depresije.

Koliko in kako hoditi čez dan

Vaš cilj bi moral biti 30 minut hoje vsak dan, vendar znanstveniki predlagajo, da hodite toliko minut, kolikor ste stari. Recimo, če ste stari 45 let, vsak dan hodite 45 minut. 

Za starejše se priporoča lahka do zmerno hitra hoja vsak dan v trajanju pol ure! Če ste med hojo preveč zadihani ali se ne morete pogovarjati, verjetno hodite prehitro – zato zmanjšajte intenzivnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije