PRIBOLJŠKI

Za posebne priložnosti

Večina lastnikov psov in mačk svoje ljubljence občasno z veseljem pocrklja z doma pripravljenimi priboljški.
Fotografija: Doma pripravljene poslastice za hišne ljubljenčke so tudi odlično darilo Foto Guliver/thinkstock
Odpri galerijo
Doma pripravljene poslastice za hišne ljubljenčke so tudi odlično darilo Foto Guliver/thinkstock

Ob pripravi domačih priboljškov se je pametno držati nekaterih nasvetov. Dobro jih je narediti kak dan vnaprej, saj je priprava zaradi načina peke daljša. Za shranjevanje si pripravite posodo, ki se tesno zapira, ali pa jih zamrznite. Ker priboljški po spodnjih receptih ne vsebujejo konzervansov, so obstojni od tri do štiri dni oziroma do enega meseca v zamrzovalniku. Meso, ki ga boste uporabili, naj bo brez dodanih stabilizatorjev, soli in začimb; to še posebno velja za mleto meso. Najbolje, da ga kupimo v kosu in ga zmeljemo ali sesekljamo doma. V receptu navedeno meso lahko nadomestimo tudi s kakšnim drugim – predvsem uporabna so jetra, ki jih tako psi kot mačke obožujejo. Peka priboljškov za živali poteka pri nizkih temperaturah (tudi pri 60–80 stopinj Celzija), lahko bi rekli, da jih sušimo. Preden jih postrežemo, jih dobro ohladimo.

Za mačke

Mačke so obvezni mesojedi, zato naj tudi njihove domače poslastice vsebujejo več mesa in manj žit, ki so v kupljenih priboljških zelo pogosta. Spodaj je nekaj idej, kako pripraviti okusne priboljške za mačke (puranje kroglice, piškotki iz mačje mete, mačja solata).
Puranje kroglice: potrebujemo 100 g mletega puranjega mesa, 100 g svežega mletega korenčka, 30 g mletega parmezana, 100 g mletih ovsenih kosmičev (ali ovsene moke), eno jajce, četrt čajne žličke soli. Piškotki iz mačje mete: potrebujemo 100 g ovsene moke, 100 g posušene mačje mete, 100 ml mleka brez laktoze, dve čajni žlički zmehčanega masla, eno jajce. V obeh primerih sestavine zmešamo in po potrebi dodamo malo vode. Testo pustimo počivati 30 minut v hladilniku, nato ga razvaljamo med dvema listoma peki papirja na okoli centimeter debelo in z modelčki izrežemo piškotke. Pečemo 20 minut na 100 stopinjah Celzija.
Mačja solata: v enakem razmerju zmešamo nastrgane bučke in nasekljane kalčke alfalfa, dodamo polovico čajne žličke sveže ali posušene mačje mete in zalijemo z majhno količino domače kokošje ali goveje juhe (preden smo dodali začimbe in seveda s posneto mastjo). Ponudimo takoj.

Za pse

Ker psi niso obvezni mesojedci, imamo pri pripravi priboljškov zanje malce več svobode (recimo dodamo maslo iz oreščkov in žit). Pri maslu iz oreščkov moremo biti pozorni, da nimajo dodanih olj, dodatkov in sladil, še posebno ksilitola. Ker psi niso tako izbirčni kot mačke, jim lahko pripravimo tudi brezmesne priboljške. Spodaj so trije recepti za pasje priboljške (bučni keksi, ribji hrustavčki, prigrizki za svež dah).
Bučni keksi: zmešamo 100 g pireja iz zimskih sort buč (hokaido, maslenke), 150 g drobljenih ovsenih kosmičev in eno jajce. Oblikujemo kroglice in jih pečemo na 100 stopinjah Celzija približno 20 minut. Ker je meso zimskih sort buč precej sladko, kuža ne bo pogrešal mesnega okusa.
Ribji hrustavčki: zmešamo odcejeno meso ene konzerve sardin, 200 g ovsene moke, 100 g ovsenih kosmičev, 120 g masla, tri jajca, 50 g mletega parmezana in eno čajno žličko lanenih semen. Masa naj počiva okoli 30 minut, nato jo razvaljamo na približno centimeter debelo in izrežemo piškotke. Pečemo na 180 stopinj Celzija približno 30 minut. Pečeni so še malo mehki, ko se ohladijo, pa postanejo zelo hrustljavi.
Prigrizki za svež dah: zmešamo 300 g ovsene moke, eno jajce, dve žlički kakovostnega oljčnega olja, 30 g sesekljanega peteršilja, eno jušno žlico sesekljane mete in 80 ml hladne vode. Oblikujemo manjše kroglice, pečemo 40 minut na 100 stopinjah Celzija.
*Urška Škufca je dr. vet. med.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije