VEDNO V MODI

Večna in vsestranska modra

Z modrimi odtenki lahko popestrimo vsak prostor in vsak slog notranje opreme, le pravega je treba izbrati.
Fotografija: Zamolklo modra v kombinaciji z rožnato deluje pomirjujoče. FOTO: Katarzynabialasiewicz/Getty Images
Odpri galerijo
Zamolklo modra v kombinaciji z rožnato deluje pomirjujoče. FOTO: Katarzynabialasiewicz/Getty Images

Modra je ena tistih barv, ki nikoli ne gredo iz mode. Kakšno leto jo morda preglasi katera druga, a prej ali slej se bo takšen ali drugačen odtenek modre vrnil, zato si lahko kos pohištva, dodatek, steno, tla ali kaj drugega v tej hladni pomirjujoči barvi omislijo tudi tisti, ki radi držijo korak s trendi. 

Za začetek poskusimo z nekaj manjšimi dodatki. FOTO: Vasyl Cheipesh/Getty Images
Za začetek poskusimo z nekaj manjšimi dodatki. FOTO: Vasyl Cheipesh/Getty Images

Z modro bomo ustvarili privlačen in harmoničen prostor, ki izžareva eleganco in sodobnost, pazimo le, da izberemo takšen odtenek, ki se bo podal k preostanku notranje opreme, k drugim barvam v prostoru pa tudi k slogu opreme, ki v našem domu prevladuje, le tako bomo ustvarili harmoničen in uravnotežen videz.

Ker je modra hladna barva, jo mnogi odsvetujejo v prostorih, kjer je malo naravne svetlobe ali so obrnjeni na sever, saj bo tako občutek hladu še močnejši. A tudi v teh primerih se modri ni treba odpovedati, pazimo le, da jo kombiniramo s toplimi elementi, denimo lesom, namesto sijoče bele pa izberemo raje belo s toplimi podtoni, krem in bež. Nasprotno velja za močno osvetljene prostore, obrnjene na jug: v njih modro kombiniramo s hladnimi barvami, tudi odtenek bele naj ima hladne podtone, enako velja za les, če ga bomo vključili v opremo.

Modra se odlično poda tudi h kovinskim dodatkom, če želimo prostor narediti toplejši, izberemo baker ali barvo zlata, ohladili pa ga bomo s srebrnim leskom, tudi steklom in kristalnimi dodatki. 

Modro s hladnimi podtoni uravnovesi les s toplimi. FOTO: Scovad/Getty Images
Modro s hladnimi podtoni uravnovesi les s toplimi. FOTO: Scovad/Getty Images

Ujame se z vsakim slogom

Zračen in eleganten prostor ustvarimo s kombinacijo bele in modre po navdihu Grčije, v tem primeru ne bo nič narobe, če stene odenemo s sijočo belo, ki se je je sicer bolje izogibati, saj deluje neosebno, hladno in sterilno. A modra, še posebno temnejši odtenki, vse tja do mornarsko modre, bodo ob njej še bolj zasijali in prišli do izraza. Da ne bo vse le modro in belo, videz popestrimo s svetlim lesom ter kovinskimi in steklenimi dodatki. Bolj zamolkli odtenki modre, običajno jim rečemo tudi pudrasti, se odlično podajo k bolj živahnim in jasnim barvam, denimo sončno rumeni, v otroških sobah in spalnicah pa jih lahko kombiniramo tudi s pudrasto rožnato, s čimer bomo ustvarili izredno nežen ambient.

Prednost modrih dodatkov je tudi ta, da jih lahko kombiniramo s skorajda vsakim slogom notranje opreme. V sodobne in minimalistično opremljene prostore bodo vnesli osvežujoč kontrast, živahnost in dinamiko. Domovom, opremljenim v klasičnem in rustikalnem slogu, bo modra dodala prefinjenost, tistim, ki so opremljeni v vintage in retro slogu, pa barvitost ter globino. Slednjo ustvarimo tudi tako, da v prostor, kjer prevladujejo nevtralne barve, vnesemo več različnih odtenkov modre, v tem primeru moramo biti pozorni le, da se držimo zgolj modre, sicer bo hitro vse preveč pisano. 

Za začetek poskusimo z nekaj manjšimi dodatki. FOTO: Vasyl Cheipesh/Getty Images
Za začetek poskusimo z nekaj manjšimi dodatki. FOTO: Vasyl Cheipesh/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije