RAJ DOMA
Semena namočimo v kamilični kopeli
Industrijsko pridelana semena so tretirana s sredstvi za zaščito pred škodljivci in boleznimi, ekološka pa lahko zaščitimo z naravnimi sredstvi.
Odpri galerijo
Vrtičkarji danes raje kot iz semen rastline vzgajajo iz sadik. Nekatere bodo bolje uspevale, če jih sejemo, spet pri drugih pa je skoraj nemogoče vzgojiti sadike, na primer pri korenju ali motovilcu.
Kar koli bomo sejali, najprej je treba nabaviti semena. Kupimo jih lahko v vrtnarskih trgovinah ali v semenarni, bogato ponudbo pa ima že tudi vsak bolje založeni market. Prednost industrijsko pridelanih semen je zanesljiva kaljivost in zdrave, proti boleznim in škodljivcem odporne rastline, kakor nam zagotavlja proizvajalec. Slabost, ki je v današnjih ekološko ozaveščenih časih vse bolj moteča, pa je tretiranost teh semen. To pomeni, da so obdelana s sredstvi za zaščito pred glivičnimi boleznimi ali škodljivci, to so najpogosteje fungicidi ali insekticidi ali kombinacija obojega. Seveda bodo tudi te rastline lahko zbolele in tudi škodljivci jih bodo napadli, vendar manj kot tiste, ki so zrasle iz netretiranih semen.
A tudi tisti, ki vrtnarijo naravno, poznajo načine za zaščito semen, ki jih bodisi pridelajo sami bodisi kupijo ekološka, tudi teh je že precej bogata ponudba. Pri tem se naslanjajo na znanje in izkušnje prednikov, ki kažejo, katere rastline in pripravki z vrta, iz shrambe ali kuhinje koristijo semenom in pomagajo k boljši kaljivosti in pozneje k zdravju in odpornosti rastlin. Nekateri nasveti so takšni, da jih najbrž malokdo upošteva. Na primer ta, da je blaga raztopina kravjeka univerzalna kopel za semena.
Zato pa marsikdo uporabi pripravke iz kamilic, hrena, česna, kopriv, rmana in mnogo drugih rastlin. Poglejmo dva recepta.
Dve čajni žlički prelijemo s skodelico vode in postimo stati deset ur. Precedimo in pred setvijo semena namakamo vsaj eno uro. Pripravek koristi zlasti grahu, bobu, fižolu, volčjemu bobu, leči in drugim metuljnicam.
Tudi česen in hren zaščitita pred glivičnimi obolenji, kopel pa pripravimo tako, da ju sesekljamo in namakamo v vodi eno uro.
Namakanje semen je koristno tudi zato, ker z njim na enostaven način odstranimo neuporabna semena, ki plavajo na vodi.
Namočena posejemo še isti dan, saj se je proces kalitve z namakanjem že začel. Pred setvijo jih je dobro posušiti, najbolj preprosto tako, da jih razprostremo po bombažni krpi ali časopisnem papirju.
Kar koli bomo sejali, najprej je treba nabaviti semena. Kupimo jih lahko v vrtnarskih trgovinah ali v semenarni, bogato ponudbo pa ima že tudi vsak bolje založeni market. Prednost industrijsko pridelanih semen je zanesljiva kaljivost in zdrave, proti boleznim in škodljivcem odporne rastline, kakor nam zagotavlja proizvajalec. Slabost, ki je v današnjih ekološko ozaveščenih časih vse bolj moteča, pa je tretiranost teh semen. To pomeni, da so obdelana s sredstvi za zaščito pred glivičnimi boleznimi ali škodljivci, to so najpogosteje fungicidi ali insekticidi ali kombinacija obojega. Seveda bodo tudi te rastline lahko zbolele in tudi škodljivci jih bodo napadli, vendar manj kot tiste, ki so zrasle iz netretiranih semen.
Česen in hren preženeta glivice.
A tudi tisti, ki vrtnarijo naravno, poznajo načine za zaščito semen, ki jih bodisi pridelajo sami bodisi kupijo ekološka, tudi teh je že precej bogata ponudba. Pri tem se naslanjajo na znanje in izkušnje prednikov, ki kažejo, katere rastline in pripravki z vrta, iz shrambe ali kuhinje koristijo semenom in pomagajo k boljši kaljivosti in pozneje k zdravju in odpornosti rastlin. Nekateri nasveti so takšni, da jih najbrž malokdo upošteva. Na primer ta, da je blaga raztopina kravjeka univerzalna kopel za semena.
Zato pa marsikdo uporabi pripravke iz kamilic, hrena, česna, kopriv, rmana in mnogo drugih rastlin. Poglejmo dva recepta.
Dve čajni žlički prelijemo s skodelico vode in postimo stati deset ur. Precedimo in pred setvijo semena namakamo vsaj eno uro. Pripravek koristi zlasti grahu, bobu, fižolu, volčjemu bobu, leči in drugim metuljnicam.
Tudi česen in hren zaščitita pred glivičnimi obolenji, kopel pa pripravimo tako, da ju sesekljamo in namakamo v vodi eno uro.
Namakanje semen je koristno tudi zato, ker z njim na enostaven način odstranimo neuporabna semena, ki plavajo na vodi.
Namočena posejemo še isti dan, saj se je proces kalitve z namakanjem že začel. Pred setvijo jih je dobro posušiti, najbolj preprosto tako, da jih razprostremo po bombažni krpi ali časopisnem papirju.