ODPRTA KUHINJA
Recept za najbolj sočne makove kocke z jabolki in čokolado
Moja različica večne klasike, ki jo obožujejo vsi ljubitelji maka.

Odpri galerijo
Najbolj sočne makove kocke s čokolado (Foto: Sonja Ravbar)
Mateja Delakorda
13.10.2024 ob 07:36
Okus povzdigneta lupinica limone in rum, za sočnost pa poskrbijo zdrob, ki ga uporabimo namesto moke, in jabolka. To pecivo smo vajeni preliti s temno čokolado, a se bela v kombinaciji z limono še prijetneje zapelje okoli brbončic. Pa kako lepe kocke lahko narežemo! Povem vam – ni jeseni brez makovega peciva.
Makove kocke
- 250 g mletega maka
- 250 g mleka
- 50 ml ruma
- lupinica limone
- 500 g jabolk
- 100 g pšeničnega ali pirinega zdroba
- 2 žlički pecilnega praška
- 6 jajc
- 200 g sladkorja
- 125 g sira maskarpone
Dodatno
- maslo in moka za pekač
Obliv
- 200 g BAM bele čokolade
- žlica in pol olja
- lupinica limone in mak za dekor
Priprava
- Mleko zavremo in ga prelijemo čez mak. Pomešamo in počakamo, da se ohladi. Po želji dodamo limonovo lupinico in rum.
- Pečico vključimo na 180 stopinj. Dno pekača namastimo in posujemo z moko.
- Jabolka operemo, olupimo in grobo naribamo.
- Zdrob zmešamo s pecilnim praškom.
- Jajca ločimo. Beljake čvrsto stepemo.
- V drugi posodi, ki naj bo večja, penasto stepemo rumenjake s sladkorjem, da dvojno narastejo in pobledijo. Dodamo maskarpone in stepamo še toliko, da se sestavine lepo povežejo.
- Ročno vmešamo zdrob, ožeta jabolka in mak, nato še, nežno, beljakov sneg. Zmes vlijemo v pekač in potisnemo v pečico. Pečemo približno 35 minut.
- Pečeno pecivo naj se ohladi.
- Čokolado in olje raztopimo nad vodno kopeljo in prelijemo po popolnoma ohlajenem pecivu. Po želji okrasimo z naribano limonovo lupinico in mletim makom.
Priporočamo še: Pisana rulada iz beljakov, ki je hrvaški hit (VIDEO)