ODPRTA KUHINJA

Pravijo, da je to najboljša solata vseh časov

Temperatura ozračja se viša in na jedilniku je kot glavna jed vse bolj pogosto solata. Seveda pa je tudi odlična priloga na pikniku.
Fotografija: Foto: Nikolay_Donetsk/Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Nikolay_Donetsk/Getty Images

Mnogi nutricionisti ob kosilu in večerji priporočajo prilogo iz sveže solate. Ta pa se lahko brez težav znajde tudi v glavni vlogi obroka. Če jo seveda malce dodelamo in ne govorimo le o nekoliko okisanih zelenih listih. No, današnja solata bo sicer ostala zelenih odtenkov, zagotovo pa ne bo pusta in dolgočasna. Recept zanjo na družbenih omrežjih trenutno navdušuje množice, prebrali pa smo celo, da naj bi bila to najboljša različica, kar jih je.

Takšnih priporočil seveda ne gre spregledati, sploh ker se bliža poletje, ki je pravzaprav prava solatna sezona. Preverimo, kaj je v spodnjem receptu tako navdušujočega. 

Sestavine

  • 3 glave brokolija
  • 560 g brstičnega ohrovta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • čajna žlička soli
  • 8 razkoščičenih datljev
  • 1 skodelica mandljev
  • 2 kg očiščenih in olupljenih kozic
  • žlica masla
  • čajna žlička čilijeve paste
  • ščepec soli
  • parmezan ali pekorino sir

Preliv

  • 120 ml oljčnega olja
  • 2 čajni žlički čilijeve paste
  • 2 čajni žlički limonine lupine
  • sok ene limone
  • 2 žlici medu
  • 1 čajna žlička soli

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
  2. Brokoli narežemo na zelo majhne koščke. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Dodamo narezan brstični ohrovt. Vse skupaj pokapljamo z 2 žlicama oljčnega olja in eno čajno žličko soli, premešamo in pečemo 20 minut. Na polovici časa vse skupaj še enkrat premešamo. 
  3. Med peko narežite 8 razkoščičenih datljev in eno skodelico soljenih mandljev na majhne koščke.
  4. Nato mešanico vzememo iz pečice in počakamo, da se ohladi.
  5. Na ognju segrejemo ponev, v njej raztopimo žlico masla in prepražimo čajno žličko čilijeve paste. Dodamo kozice in ščepec soli. Kuhamo dve minuti na vsaki strani, nato vse skupaj postavimo na stran.
  6. Nato pripravimo še preliv. V manjši posodici skupaj zmešamo oljčno olje, dve čajni žlički čilijeve paste, dve čajni žlički limonine lupinice, limonov sok, med in sol.
  7. Nato moramo solato le še sestaviti. V skledo položimo pečeno zelenjavo, nato dodamo kozice, datlje, mandlje, za piko na i pa po vrhu naribamo še pekorino sir ali parmezan. Solato prelijemo s prelivom in jo dobro premešamo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije