VOŠČILNICE

Izdelajmo praznično čestitko

Razveselite vse okoli sebe in jim podarite voščilnico, ki ste jo izdelali samo zanje.
Fotografija: Otroci uživajo pri izdelavi čestitk. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Otroci uživajo pri izdelavi čestitk. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Zakaj ne bi letos naredili nekaj svojega in vrnili praznikom toplino, ki jo tako opevamo? Izdelajte praznične čestitke, najbolje, če k delu pritegnete vse domače, zlasti veseli bodo otroci, vnuki. Trend pošiljanja novoletnih voščilnic sega v drugo polovico 19. stoletja, pošiljanje najlepših želja je bilo v modi še vse 20. stoletje.

Smrečico lahko izrežemo kar iz voščilnice.
Smrečico lahko izrežemo kar iz voščilnice.
V zadnjem času, zlasti v moderni digitalni dobi, je na roko spisana voščila zamenjalo elektronsko sporočilo. A še vedno je najlepše dobiti staro dobro voščilnico, v katero na roke napišemo sporočilo dragim ljudem, jo vtaknemo v ovojnico, nanjo napišemo naslov in nalepimo znamko ter pošljemo po pošti: taka čestitka namreč govori, da smo si v tem hitrem tempu življenja vzeli čas, da smo nekomu izkazali drobno pozornost.

Zato si v tem prazničnem obdobju vzemite nekaj časa in razveselite babico in dedka, morda teto, ki živi daleč proč. Naredite čestitko, ki jim bo zvabila nasmeh na obraz. Material za izdelavo imamo najpogosteje doma: škarje, lepilo, trši papir, filc oziroma kakršno koli tkanino, okrasne trakove, bleščice, kjer so doma majhni otroci, se najde kolaž papir.

Potrebujemo trši papir v rdeči barvi in ga prepognemo v obliko čestitke. Potem potrebujemo pet zlatih trakov, kak centimeter debele in različno dolge, lepilo. Iz papirja, lahko časopisnega ali navadnega belega, izrežite zvezdico in jo nalepite na vrh rdeče čestitke. Pod njo nalepite trakove, najmanjši naj bo na vrhu, najdaljši na dnu, da dobite obliko smrečice. Izberemo lahko tudi en sam debelejši trak in ga nalepimo na zgornjo tretjino voščilnice in nanj nalepimo rdečo snežinko ali pentljico.


Izdelamo lahko tudi čestitko z gumbi. Potrebujemo trši papir v rdeči, zeleni ali zlati barvi, nekaj gumbov, lepilo in debelejši zelen flomaster. Čestitko postavimo vodoravno in nanjo nalepimo gumbe, eni naj bodo višje, drugi nižje. Potem s flomastrom narišemo vrvice do roba čestitke, na vrvice, tik nad gumbe, pa narišemo pentljico. Iz gumbov lahko naredimo tudi adventni venček: nalepimo jih v krog in na vrh venčka prilepimo mašno, lahko jo tudi narišemo. Namesto gumbov lahko iz papirja izrežemo različno velike kroge, če imamo barvast papir, še toliko bolje, in jih prilepimo na voščilnico. Bunkico lahko izdelamo iz biserčkov ali bleščic.

Za izdelavo domačih voščilnic ne potrebujemo veliko časa.
Za izdelavo domačih voščilnic ne potrebujemo veliko časa.
Na trši rdeč papir lahko prilepimo zeleno smrečico, ki smo jo izrezali iz kolaž papirja, nanjo pa nalepimo nekaj zlatih bleščic ali z rdečim flomastrom narišemo nekaj okraskov. Če imamo zeleno voščilnico, lahko smrečico tudi izrežemo, in to kar iz voščilnice: od vrha do dna izrežemo veje, nanje pa nalepimo biserčke, bleščice in še kaj. Smrečico lahko kar narišemo, na primer z zlatim peresom. Pustimo domišljiji prosto pot. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije