BALKON

Balkon za jesenske užitke

Poletne rastline zamenjajmo s tistimi, ki so odporne proti mrazu, poskrbimo tudi za odeje, da nas bodo grele v hladnih večerih.
Fotografija: Tudi ko dnevi postanejo krajši, izkoristite balkon za umik v svoj svet.
Odpri galerijo
Tudi ko dnevi postanejo krajši, izkoristite balkon za umik v svoj svet.

Dnevi so vse krajši, večeri hladnejši in noči daljše, skratka, diši po jeseni. A prihajajoči letni čas naj ne bo ovira za preživljanje časa na balkonu oziroma terasi. Za prijetne trenutke na njem poskrbite, da bo zadihal v jesenskem vzdušju, in ga v nekaj korakih spremenite v kotiček, v katerem boste uživali tudi tedaj, ko sonce izgublja moč.
 

Odporne rastline


Poletje nas razvaja s cvetjem razkošnih barv, v lepih odtenkih pa je mogoče uživati tudi, ko leto odpre naslednje poglavje. Razmislite o tem, katere cvetlice vas bodo razveseljevale v deževnih, meglenih, sivih ter vetrovnih dneh. V korita in lončke zasadite odpornejše rastline, kot so krizanteme, mačehe, ciklame, bršljan, resje, in iz njih sestavite kombinacije, ki bodo božale vaše oči.


Poleg okrasnih rastlin posadite zelenjavo, da boste lahko v plodovih uživali pozno v jesen. V primerna korita namesto paradižnikov, paprik in kumar, ki se bodo počasi poslovili, posejte korenje, posadite česen, čebulo in zeleno solato. S posevkom ne boste imeli veliko dela, sveži pridelki pa vam bodo vedno na voljo, priporočljivo jih je namestiti na tisti del balkona, ki je najdlje obsijan s soncem.
 

Odeje in primerna svetloba


Večeri so vse hladnejši, a tudi tedaj, ko se sonce skrije za obzorje, lahko ostanete na svežem zraku. Če se boste na hlad seveda primerno pripravili. Najlažje tako, da boste zunanje stole in klopi okrasili s toplimi odejami, da vam bodo vedno na voljo. Mehke blazine ne bodo odveč, da pa jih ne bi zmočil dež, pripravite vodoodporen zaboj, kamor jih boste lahko pospravili.


Vzdušje zunaj bo prijetnejše ob primerni razsvetljavi; majhne lučke na vrvici še zdaleč niso primerne le za krašenje božičnega drevesa, dobrodošle so tudi na balkonu, saj večerom pričarajo toplino in romantično vzdušje. Izberite takšne v rumenih tonih, družbo naj jim delajo zunanje sveče –​ najbolje z vonjem citronele, kajti v jesenskih večerih so komarji še lahko redni obiskovalci.
 

Omislite si ritual


Nasvet sicer ni povezan z dekoracijo ter urejanjem, a nedvomno je priporočljivo izkoristiti tople jesenske dni in se na balkonu prepustiti čisto svojemu ritualu. Potrebujete udoben stol, dobro knjigo, skodelico okusne kave ali čaja, priljubljeno glasbo, skratka nekaj, ob čemer se lahko potopite v svoj svet in uživate v kotičku pod milim nebom, čeprav se poletje umika jeseni. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije