SLOVESNA VEČERJA

Adi Blaško in Tadej Jug: Recepti za obed, ki bo očaral prav vse goste

Veseli december je čas, ko so nove kulinarične ideje in recepti vedno dobrodošli. Tokrat smo skupaj s kuharskimi mojstri novogoriškega hotela Park pripravili recepte za okusne slovesne jedi, ki so tudi preproste za pripravo.
Fotografija: Slavnostna božična oziroma silvestrska večerja ima praviloma več hodov, kar zahteva posebno pripravo mize, ki jo okrasimo v prazničnem duhu.  FOTO: Deagreez/Getty Images
Odpri galerijo
Slavnostna božična oziroma silvestrska večerja ima praviloma več hodov, kar zahteva posebno pripravo mize, ki jo okrasimo v prazničnem duhu.  FOTO: Deagreez/Getty Images

Priprava slavnostnih kosil in večerij je za ljubiteljske kuharje vedno svojevrstni izziv. Ta se začne že v trgovini in na tržnici, ko kupujejo sestavine za jedi. Vrhunski kuharji pravijo, da so prav kakovostne sestavine tiste, ki naredijo jed okusno, zato nakupa nikoli ne prepustite naključju, ampak sestavine skrbno izberite.

Našo idejo za slovesno večerjo sta tokrat pripravila Adi Blaško, vodja kuhinje v novogoriškem hotelu Park, in njegov sodelavec Tadej Jug, glavni kuhar. Večerja je sestavljena iz tople predjedi žafranovega kremnega riža z jakobovimi pokrovačami, kozicami in penečo se rebulo ter glavne jedi: file lososa v ponvi s špinačno omako, pirejem topinamburja s tartufovim maslom in popečenimi artičokami.

Topla predjed: žafranov kremni riž z jakobovimi pokrovačami, kozicami in penečo se rebulo

Sestavine:

  • 240 g dolgozrnatega riža
  • 200 g očiščenih jakobovih pokrovač
  • 200 g očiščenih repkov kozic
  • 3 g žafrana ali žafranike
  • 50 ml oljčnega olja
  • 200 ml peneče se rebule
  • 400 ml ribje osnove
  • 50 g parmezana
  • 100 ml škrobne vode
  • 100 g masla

Priprava:

V posodi zdušimo riž, da je na pol kuhan, in sicer tako, da 240 g riža zalijemo z 240 ml vode in kuhamo, dokler voda ne povre. V drugi posodi na olivnem olju popečemo kozice in očiščene jakobove pokrovače ter jih odstavimo. Zalijemo z ribjo osnovo in škrobno vodo ter dodamo riž, ki smo ga že na pol zdušili. Ob neprestanem mešanju dodamo še maslo, žafran, sol in vodo po občutku. Ko je riž skoraj zdušen, mu dodamo penečo se rebulo in dobro premešamo. Pred serviranjem dodamo še parmezan in olivno olje. Kremni riž serviramo na raven servirni krožnik in dekoriramo s popečeno pokrovačo.

Recept je pripravil: Tadej Jug, glavni kuhar v hotelu Park v Novi Gorici

Glavna jed: file lososa v ponvi s špinačno omako, pirejem topinamburja s tartufovim maslom in popečenimi artičokami

File lososa v ponvi

Sestavine:

  • 500 g fileja lososa
  • 50 g prečiščenega masla
  • 1 česen
  • 50 g stebla peteršilja
  • timijan
  • sol, poper

Priprava:

File lososa splaknemo pod tekočo vodo, osušimo s krpo in mu po potrebi s pinceto odstranimo kosti. File razrežemo na porcije, solimo, popramo in pokapamo z oljčnim oljem. Maslo v ponvi segrejemo skupaj s česnom, steblom peteršilja in timijanom, in sicer le toliko, da maslo nase potegne arome. Začinjen losos v ponvi na aromatiziranem maslu sočno spečemo.

File lososa splaknemo pod tekočo vodo, osušimo s krpo in mu po potrebi s pinceto odstranimo kosti. FOTO: Getty Images
File lososa splaknemo pod tekočo vodo, osušimo s krpo in mu po potrebi s pinceto odstranimo kosti. FOTO: Getty Images

Špinačna omaka

Sestavine:

  • 200 g špinače
  • 150 ml piščančje juhe
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • 1 česen
  • 40 g masla
  • muškatni orešček
  • sol, pope

Priprava:

Oprano špinačo na hitro blanširamo v slanem kropu, odcedimo in zmečkamo v gladek pire. V kozici na šibkem ognju segrejemo maslo in na njem prepražimo česen. Zalijemo s piščančjo juho in smetano ter dobro razmešamo z metlico. Dodamo špinačni pire, začinimo in na hitro pokuhamo, toliko da zavre. Zmečkamo s paličnim mešalnikom.

Pire topinamburja s tartufovim maslom

Sestavine:

  • 300 g krompirja
  • 50 g topinamburja
  • 130 g masla
  • 20 g tartufovega masla
  • 10 g mladega sira
  • 200 ml mleka
  • sol

Priprava:

V slanem kropu skupaj skuhamo olupljen krompir in topinambur. Ko sta kuhana, ju ločimo. Vroč krompir pretlačimo, mu postopoma dodajamo polovico mrzlega masla in vroče mleko ter gladko razmešamo. S paličnim mešalnikom zmečkamo topinambur in preostanek masla ter nastalo maso postopoma umešamo pireju. Vse skupaj začinimo s tartufovim maslom, kremnim sirom in soljo.

Popečene artičoke

Sestavine:

4 vložene artičoke

30 g prečiščenega masla

10 g peteršilja

10 ml oljčnega olja

sol, limonski poper

Priprava:

Na vročem maslu na hitro oskorjimo artičoko. Pečeno artičoko mariniramo v oljčnem olju, limonskem popru in sesekljanem peteršilju.

Sestava krožnika

Na raven servirni krožnik serviramo pire topinamburja s tartufovim maslom, nanj položimo file lososa, zraven artičoko in na koncu na krožnik dodamo še kremno špinačo.

Recept je pripravil: Adi Blaško, vodja kuhinje v hotelu Park v Novi Gorici

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije