SAME DOBRE LASTNOSTI

Pri tej dejavnosti združimo prijetno s koristnim

Vrtnarjenje je dejavnost, ki pozitivno vpliva tako na fizično kot psihično zdravje in počutje.
Fotografija: Med vrtnarjenjem krepimo in razgibavamo tako rekoč vse mišice in sklepe. FOTO: GULIVER/Getty Images
Odpri galerijo
Med vrtnarjenjem krepimo in razgibavamo tako rekoč vse mišice in sklepe. FOTO: GULIVER/Getty Images

Če imate v lasti košček obdelovalne zemlje, ste veliko srečnejši, kot si morda mislite. Vrtnarjenje je namreč dejavnost, ki pozitivno vpliva tako na fizično kot psihično zdravje. Obdelovanje vrtička je namreč odlična telesna vadba, med okopavanjem, zalivanjem, pletjem, sajenjem se namreč odlično razgibamo, saj so v različna dela vključene vse mogoče skupine mišic in sklepov, gre pa tudi za aerobno vadbo, ki nam dvigne srčni utrip ter tako blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem, preživljanje časa na svežem zraku pa krepi imunski sistem.

Še posebno pozitivno vrtnarjenje vpliva na tiste, ki običajno niso fizično aktivni oziroma radi najdejo izgovor, da za sprehode ali obisk telovadnice nimajo časa, medtem ko takšni izgovori pri vrtnarjenju odpadejo, vsaj če želimo lep okrasni vrtiček ali pridelek. 

Zanemarljiv pa seveda ni niti vpliv obdelovanja zemlje na psihično zdravje. Preživljanje časa v naravi namreč sprošča, ko bomo pregnali anksioznost, pa bo upadel tudi krvni tlak, prijetna utrujenost bo nato pripomogla k boljšemu spancu. Delo na vrtu bo toliko bolj sproščujoče, če je vrtiček nekje na samem ali vsaj umaknjen od hrupa cest, kjer lahko poslušamo ptičje petje ter šumenje drevja.

Sprošča že pogled na zelenje, zelena barva dokazano zmanjšuje nivo stresnih hormonov, nato pa je tu še občutek zadovoljstva, ko se ozremo po lepo okopanih gredicah, ter pozneje, ko nas okrasne rastline nagradijo s prelepimi cvetovi, zelenjadnice pa z zdravim in okusnim pridelkom. Vrtnarjenje, bodisi skrb za okrasno gredico ali zelenjavni vrt, je tako resnično dejavnost, za katero lahko z gotovostjo rečemo, da združuje prijetno s koristnim. 

Preživljanje časa v naravi sprošča. FOTO: Stevanovicigor/Getty Images
Preživljanje časa v naravi sprošča. FOTO: Stevanovicigor/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije